Jsou konjakové těstoviny dostatečná alternativa k pšeničným? (Recenze)

Konjakové těstoviny a rýže

Ať zvedne ruku, kdo má rád těstoviny. Určitě se před monitory zvedlo mnoho rukou. Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že Itálii je za vynález těstovin vděčný celý svět. Dá se z nich připravit rychlé a vynikající jídlo na tisíce způsobů. Ty klasické však nepatří k potravinám, které zrovna pomáhají ke štíhlé postavě. Mluvíme o těstovinách z pšeničné mouky. Jsou plné jednoduchých sacharidů, mají vysoký glykemický index. Plný talíř těstovin s omáčkou a se sýrem je hotová kalorická bomba

Abyste se nemuseli vzdávat chuti a radosti z přípravy a jezení těstovin, i když se snažíte zhubnout, existují alternativy, které vás výborně zasytí, ale neublíží postavě. Ty běžně dostupné se vyrábí z bezlepkové mouky, z pohanky, cizrny či čočky.

Konjakové těstoviny patří u nás k těm méně známým alternativám, což je škoda. Jsou to těstoviny, které mají podstatně nižší energetickou hodnotu.

zásilka z e-shopu slimpasta.cz

Zásilka z e-shopu Slimpasta.cz

Radovala jsem se proto z možnosti otestovat několik druhů konjakových těstovin, rýže i hotového jídla. Připojuji také recepty, které jsem na přípravu konjakových surovin použila. 


375 g (300 gramů bez nálevu)

konjakové špagety
konjakové špagety výživové hodnoty

První produkt, který jsem z velkého balíku konjakových těstovin vyzkoušela, byly konjakové špagety. Na 100 gramů mají špagety energetickou hodnotu jen 35 kj, v v porovnání s pšeničnými špagetami sníte o 95 % energie méně.

konjakové špagety a srovnávání s pšeničnými

Porovnání barvy konjakových špaget a pšeničných

Při čtení informace na obalu výrobce informoval o mírně aromatickém nálevu, v němž jsou špagety uchovávány. Přiznám se, že jsem neměla tušení, jaké aroma může mít nálev, ale když jsem přestřihla plastové balení, byl to celkem šok. Zápach bych přirovnala k aromatu, které vznikne z cibule ve vysokých teplotách. Těstoviny jsem asi pětkrát propláchla vodou a scedila. 

Těstoviny jsou měkké, mají želatinovou konzistenci a na první pohled je jasný i barevný rozdíl v porovnání s klasickými pšeničnými těstovinami.

konjakové špagety recept na asijský způsob
konjakové špagety recept
konjakové špagety recept

I přes nemilý první dojem, který způsobil zápach, musím říct, že s těstovinami se vaří dobře. I když jsou to špagety, přirovnala bych je víc k asijským nudlím - jsou tenčí a více zkroucené v porovnání se špagetami. Proto jsem zvolila asijský recept. Použitou zeleninu můžete přizpůsobit tomu, co máte doma. Opražila jsem si cibulku, následně tvrdší druhy zeleniny, potom měkčí a přidala jsem sójovou omáčku a česnek. Když zelenina změkla, přidala jsem konjakové špagety a všechno zamíchala a jemně orestovala.  

Těstoviny jsou nasáklé vodou, proto je stačí orestovat jen zlehka, aby byly hotové. Na ochucení jsem použila jen sůl a pepř. Těstoviny jsou úplně bez chuti, proto snesou i intenzivnější koření. Jednoduché jídlo, které bylo hotové za 15 minut.

konjakové špagety na asijský způsob

Rozdíl v porovnání s pšeničnými těstovinami je především v tvrdosti. Konjakové těstoviny jsou mazlavější a nepřipravíte je al dente. Chuťově však těstoviny pěkně splynuly s ostatními ingrediencemi a vznikla tak chutná večeře. 

Výhody

  • rychlá příprava
  • možnost vyhrát si s kořením a dochucováním
  • nízký obsah kalorií

Nevýhody

  • výrazné aroma z nálevu, které se přeneslo na chuť těstovin

Orientační cena

100 Kč

Hodnocení

Konjakové špagety - další alternativy

• 250 g, hotové jídlo

kari s čočkou a konjakové rýží
kari s čočkou a konjakové rýží

Hotové jídlo s použitím konjakové rýže jsem si vzala do práce. I když nejsem velkým fanouškem hotových jídel a raději si vařím sama, na obalu výrobce uvádí, že jídlo neobsahuje žádná umělá barviva a konzervanty.

Složení kari ze žluté čočky s konjakovou rýží jsem si pečlivě prostudovala a příjemně mě překvapilo. Kromě hlavních složek (konjaková rýže, čočka a cizrna) obsahuje jídlo jen rajčata, cibuli, slunečnicový olej a směs koření (sůl, česnek, koriandr, římský kmín, kurkuma, zázvor a kari).

kari s čočkou a konjakové rýží
kari s čočkou a konjakové rýží

Hotové jídlo stačí z obalu přendat na talíř nebo do misky a na 90 sekund ohřát v mikrovlnné troubě.

hotové kari s čočkou a konjakové rýží

Hotové kari s konjakovou rýží připravené ke konzumaci. 

Kari je zabalené v plastovém sáčku a porce je tak akorát pro jednoho. Stačí přestřihnout roh, jídlo vylít do hlubokého talíře nebo misky a dát na 90 sekund ohřát do mikrovlnné trouby při výkonu 800 W.

Na hotové jídlo to vůbec nebylo špatné. Kari mělo sice nevýraznou chuť, což považuji za plus hlavně ve výrazné indické kuchyni. Otvírá tak možnosti ochutit si jídlo podle svých představ. 

V porovnání s konjakovými těstovinami na mě konjaková rýže udělala horší dojem. Vadila mi hlavně její tvrdost, která by se možná dala zjemnit, kdybych kari vrátila do mikrovlnné trouby a dále ohřívala. 

Výhody

  • praktické balení
  • jídlo připravené ke konzumaci za 90 sekund
  • složení bez umělých přísad
  • nepříliš výrazná chuť, která se dá dalším kořením přizpůsobit podle sebe

Nevýhody

  • konjaková rýže byla tvrdá

Orientační cena

105 Kč

Hodnocení

• 200 g, bez nálevu

konjakové fettuccine
konjakové fettuccine výživové hodnoty
konjakové fettuccine bez nálevu

Před testováním konjakových fettuccine mě nejvíc zajímalo, jaký bude rozdíl mezi těstovinami v nálevu a bez nálevu. Po přestřižení plastového balení těstovin se však žádné překvapení ve formě aroma nekonalo. Konjakové fettuccine voněly stejně neutrálně, jako chutnaly. 

konjakové fettuccine recept

Rozhodla jsem se otestovat je s použitím omáčky s rajčatovým základem, kterou běžně používám při přípravě těstovin. Byla jsem velmi zvědavá, zda bude potřeba víc koření a zda těstoviny omáčku nasají.

Zvolila jsem jiný způsob přípravy než u špaget. Tentokrát jsem těstoviny jemně orestovala na olivovém oleji ještě před přípravou základu omáčky a vrátila je zpět do misky. K přípravě jednoduchého a rychlého receptu jsem použila olivový olej, na němž jsem jemně opražila červenou cibuli a česnek, přidala jsem trochu cukety, sůl, čerstvé koření, zalila trochou vody a podusila.

Potom jsem přidala 3 lžíce rajského protlaku, všechno jsem smíchala a přidala konjakové těstoviny. Hotové těstoviny jsem ještě dochutila balkánským sýrem a bazalkou.

konjakové fettuccine
konjakové fettuccine recept
konjakové fettuccine příprava
recept kojnakové fettuccine
hotové kojnakové fettuccine

V porovnání s těstovinami v nálevu mám pocit, že aroma nálevu se přeneslo i na samotné těstoviny a zanechalo na nich nepříjemnou pachuť. Konjakové těstoviny bez nálevu měly typickou neutrální chuť, kterou jsem od nich očekávala. 

Nebýt jejich typické želatinové konzistence, se zavřenýma očima bych nepoznala rozdíl v chuti mezi klasickými pšeničných fettuccine a konjakovými. Těstoviny dokonale splynuly s použitými surovinami. Protože konjaková mouka, z níž jsou vyrobené, nasaje hodně vody, při smažení se nelepily, ani když jsem je nechala bez míchání.

Výhody

  • bez nálevu
  • neutrální chuť
  • těstoviny splynuly s ostatními ingrediencemi, to, že jsou jiné, prozrazuje jen specifická želatinová konzistence

Nevýhody

  • nenašla jsem

Orientační cena

80 Kč

Hodnocení

Konjakové fettuccine - další alternativy

• 200 g, bez nálevu

slim pasta noodle konjakové nudle
slim pasta konjakové nudle výživové hodnoty
slim pasta noodles konjakové rezance

Před testováním konjakových nudlí jsem bojovala s dilematem, zda je využít na pražené nudle v asijském stylu, nebo do polévky. Jelikož jsem asijský recept už zkoušela, tenoučké konjakové nudle jsem nakonec využila místo klasických nudlí do zeleninového vývaru. 

Nudle jsou balené v plastovém sáčku bez nálevu, proto je před použitím není třeba oplachovat. Z obalu jsem celý obsah přemístila do misky a malou část jsem smíchala s polévkou.

slim pasta nudle konjakové nudle
slim pasta nudle konjakové nudle

Nudle jsou měkké, ale výrobce je doporučuje před použitím tepelně upravit (ohřát v mikrovlnné troubě na 1-2 minuty nebo povařit ve vroucí vodě). Já jsem je uvařila přímo v polévce, kterou jsem nechala na minutu vřít. Nudle mají po otevření neutrální chuť, ale měla jsem pocit, že po uvaření polévky jakoby nasály její chuť. Z testovaných konjakových produktů obstály v tomto ohledu nejlépe.

Zkusila jsem je také ve fazolové polévce místo silných nudlí a nemohu jim nic vytknout. Do podobné polévky, která má vysokou energetickou hodnotu, je to z mého pohledu dobrá volba. 100 gramů konjakových nudlí má energetickou hodnotu jen 148 kj (podobné hodnoty má například 100 gramů jahod).

Konjakové nudle jsou balené jako 1 porce, pokud byste si je připravovali jako hlavní chod. Do polévky mi jedno 200gramové balení vystačilo na 3 porce.  

Výhody

  • bez nálevu
  • neutrální chuť
  • použití jako klasické těstoviny nebo místo nudlí do polévky
  • hodí se do vývaru i do hustějších polévek
  • když se uvaří ve vroucí polévce, nasají její chuť

Nevýhody

  • nenašla jsem

Orientační cena

80 Kč

Hodnocení

Konjakové nudle - další alternativy

• 375 g (300 gramů bez nálevu)

better than rice konjakové rýže
better than rice konjakové rýže výživové hodnoty
better than rice konjakové rýže příprava

Po čočkové kari rýži, kterou jsem testovala jako hotové jídlo, mě trochu přepadly pochybnosti o tvrdosti rýže. Konjaková rýže není rýže v pravém slova smyslu. Složení je stejné jako u konjakových těstovin, jen tvar se podobá rýži. Na první pohled rozdíl není vidět.

Rýže je také balená v nálevu, ale už jsem věděla, co čekat, proto mě tentokrát zápach nepřekvapil. Z plastového sáčku jsem ji přesunula do cedníku a několikrát propláchla studenou vodou, aby zápach z nálevu zmizel. Chuť rýže  je stejná jako u jakéhokoliv jiného druhu konjakových těstovin.

Konjakovou rýži můžete připravit několika způsoby. Dá se ohřát v mikrovlnné troubě a ochutit tak, jak jste zvyklí ochucovat klasickou rýži. Mně se zdála stále příliš tvrdá, proto jsem ji podle pokynů na obalu ještě pár minut vařila ve vodě.

better than rice konjakové rýže
better than rice konjakové rýže

Poučená z přípravy špaget jsem zvolila výraznější koření, abych přebila zbytkové aroma nálevu. Ochutila jsem kari kořením, kurkumou, solí a černým pepřem. Pro vysoký obsah vody rýže koření nasála a vznikla netypická barva.

Nevím, zda je to tím, že jsem neměla téměř žádná očekávání, ale rýže chutnala celkem dobře, když si odmyslím typickou želatinovou konzistenci všech konjakových produktů z recenze. Její neutrální chuť snese i výraznější koření a můžete si její chuť a tvrdost přizpůsobit podle sebe. Konjaková rýže mi dává smysl v jídelníčku lidí, kteří sledují denní příjem sacharidůjelikož klasická rýže je součástí veganské i bezlepkové stravy.

Výměnou klasické rýže za konjakovou přijmete o 93 % méně energie. Konjaková rýže má na 100 g energetickou hodnotu 35 kJ, zatímco klasická vařená rýže má přibližně 500 kJ.

Výhody

  • možnost ochutit rýži podle svých představ
  • pro svou neutrální chuť se hodí i k výraznějším jídlům
  • při nízkosacharidovém stravování je skvělou náhradou

Nevýhody

  • balení v nálevu

Orientační cena

100 Kč

Hodnocení

Konjaková rýže - další alternativy

Konjakové těstoviny vs. klasické pšeničné: Jaký je mezi nimi rozdíl?

V porovnání s pšeničnými těstovinami mají ty konjakové nízký glykemický index a příjemně vás zasytí. 

Může za to speciální druh vlákniny konjak, známý také jako glukomannan

Glukomannan se získává z kořene rostliny konjak, v zemích původu známé jako sloní chléb. Tato bylina roste hlavně v Japonsku, v Číně a v jihovýchodní Asii. Tam ji používají v tradiční medicíně na léčení kašle, kožních onemocnění a různých jiných neduhů.

O potravinách bohatých na vlákninu víme, že dokáží navodit pocit sytosti, protože do sebe vsáknou velké množství vody. Když se cítíte sytě, nepotřebujete přijímat další kalorie. A v tom je ten fígl.

Glukomannan však není obyčejná vláknina. Jeho schopnost přeměnit vodu na hustý gel je skutečně přímo překvapivá. Dokáže nasát až 300 krát větší množství vody než je její vlastní hmotnost.

Z čeho se vyrábí konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny se vyrábí smícháním konjakové mouky a vody. Proto jsou nízkosacharidové, nízkokalorické, dá se říct, že dietní.

Mouka se vyrábí sušením očištěných hlíz konjaku. Při výrobě se pomelou, očistí od škrobových zrn, vzniklá mouka se promývá alkoholem, opět suší a mele.

Čistý produkt je konjaková mouka. Z malého množství mouky přidané do vody vzniká gel, který je dobře tvarovatelný, a vyrábí se z něho těstoviny.

V Japonsku jsou konjakové těstoviny známé jako shirataki, což v překladu znamená "bílý vodopád". Až 97 % těstovin tvoří voda, zbytek konjaková mouka. Proto mají tak málo kalorií.

Vláknina glukomannan: Výhody a vedlejší účinky

Glukomannan neslouží jen k výrobě těstovin a zahušťování potravin. Je to látka, která se využívá v alternativní medicíně dodnes.

Jeho přínos při hubnutí spočívá především v navození pocitu sytosti při téměř nulovém příjmu kalorií. Pocit plnosti je okamžitý, účinky při hubnutí byly potvrzeny i vědeckou studií

Další studie dokázaly, že glukomannan pomáhá snížit hladinu cholesterolu a regulovat hladinu cukru v krvi. To znamená, že je dobré ho konzumovat při cukrovce nebo jako prevenci zdravotních rizik spojených s vysokou hladinou cholesterolu.

Kromě toho je účinný proti zácpě, podobně jako jiné druhy vlákniny.

Vysoké dávky glukomannanu mohou mít vedlejší účinky. Patří k nim průjem nebo otoky. Tyto účinky vyvolávají jen výživové doplňky s glukomannanem a jsou velmi zřídkavé - při konzumaci těstovin se jich vůbec nemusíte obávat.

Samotné těstoviny však neobsahují téměř žádné výživné látky. Proto je doporučujeme konzumovat jen jako přílohu k výživnějším potravinám, jako je zelenina, luštěniny či libové maso.

Jak chutnají konjakové těstoviny? 

Jejich chuť je neutrální, podobná rýžovým nudlím. Výhodou je, že k nim můžete přidat cokoliv, co máte rádi. Dokonce můžete experimentovat, protože konjakové těstoviny splynou i s výraznějšími chutěmi.

Pro koho jsou vhodné konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny jsou díky svému složení alternativou pro lidi s bezlepkovou dietou, vegany, při ketogenní dietě či jiném typu nízkosacharidového stravování.  

Pokud se snažíte zhubnout a rozhodli jste se vyřadit klasické pšeničné těstoviny, konjakové těstoviny jsou cestou, jak přijmout méně energie a zároveň si dopřát oblíbené jídlo. Stále musíte zabezpečit dostatečný příjem bílkovin, sacharidů, vitamínů a minerálů.

Konjakové těstoviny nenahradí ani pravidelné cvičení. Zvýšit kalorický výdej pohybem je pro zdravé hubnutí nevyhnutelné.

NÁŠ TIP: Zajímá vás stravování s nízkým příjmem sacharidů? Přečtěte si naši velkou recenzi produktů ketogenní diety KetoMix

Příprava konjakových těstovin

Pokud jsou těstoviny balené v nálevu, je třeba je důkladně několikrát propláchnout vodou a scedit.

Následně máte dvě možnosti přípravy: 

  • Povařit ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Výhodou konjakových těstovin je, že je prakticky nemožné je rozvařit.
  • Pražit na pánvi s ostatními ingrediencemi. 

Oblíbeným základem je sójová omáčka. Potom už můžete popustit uzdu fantazii. Uvařte si k nim svou oblíbenou rajčatovou omáčku nebo vyzkoušejte nové chutě. Přidejte luštěniny, například cizrnu nebo čočku, které vám na váze rozhodně nepřidají, ale dodají vám dávku bílkovin a vitamínů. A hodně druhů zeleniny. Čím pestřejší, tím lepší.

Ochuťte si těstoviny bylinkami, čili, kari kořením, česnekem, zázvorem. A nezapomeňte na zdravé tuky, pár lžiček kvalitního oleje, případně hrst arašídů nebo kešu oříšků opražených spolu s těstovinami.

Závěrečné hodnocení

Konjakové těstoviny jsou stejně variabilní jako pšeničné. Po možnosti otestovat těstoviny v nálevu a bez nálevu bych se jednoznačně přiklonila k balení bez nálevu. Aroma je nepříjemné, výrazné a přenese se i na samotné těstoviny.

S těstovinami se pracuje dobře, netrhají se, nelepí a protože se vaří kratší dobu, jídlo je hotové ještě rychleji než s použitím klasických pšeničných těstovin.

Nevím, zda to byl jen placebo efekt, protože konjakové produkty obsahují hlavně vlákninu, ale po snězení porce konjakových těstovin jsem se cítila zasycená.

Pro vegany a lidi s bezlepkovou dietou mohou být konjakové těstoviny a rýže zajímavá alternativa.

Stejně by mohly zaujmout lidi, kteří si hlídají denní příjem energie, například při ketogenní dietě, nebo pro diabetiky. Energetická hodnota 200gramové porce samotných těstovin se vyrovná jednomu červenému jablku. Pokud ale někdo může jíst klasické pšeničné těstoviny, konjakové jejich chuť nezastoupí.

  • 5. března 2021

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálních studií na Prešovské univerzitě v Prešově. Má ráda knihy, procházky za jakéhokoli počasí, ale ze všeho nejraději má psaní. 

Rada zkouší nové věci a o své pocity a postřehy se dělí s ostatními. V redakci má na starosti testování spotřebičů. Lenka má velké zkušenosti z práce pro mobilního operátora (soda.o2.sk), kde se věnovala hodnocení telefonů. 

Více článků od tohoto autora

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: