Rýžovar v kuchyni připraví víc než jen skvělou rýži
Milujete dokonalou rýži, ale chcete si její přípravu usnadnit? Kupte si rýžovar. Že je to jen módní výstřelek, který zabírá místo v kuchyni? Omyl, v rýžovaru uděláte nejen fantastickou rýži, ale mnohem víc. Možná proto se stal rýžovar pro moderní domácnosti velmi oblíbeným spotřebičem.
I když vaření rýže není velmi složité, některé hospodyňky se hodně potrápí, než se ji naučí připravovat. A někdy k tomu ani vůbec nedojde. Na přípravu té nejlepší rýže totiž potřebují nejen kvalitní rýži, ale i kvalitní hrnce nebo jiné pomůcky a čas.
A tak se stane, že někdy se rýže podaří měkká a sypká, ale jindy zase lepkavá. Je hodně způsobů, jak rýži připravit - vařit, dusit, péct nebo pařit. Existuje ale něco, díky čemuž takto experimentovat nemusíte - rýžovar.
Jak funguje rýžovar?
Proces přípravy rýže v rýžovaru je na bázi vaření v páře. Díky tomu si potraviny zachovají víc cenných vitamínů a minerálů. Jde o jednoduché, ale velmi šikovné zařízení. Termostat, který rýžovar obsahuje, řídí teplotu uvnitř a po vsáknutí tekutiny se přepne do módu přihřívání. Proto se rýže nepřipálí a po jejím uvaření vydrží dlouho teplá.
Příprava rýže v rýžovaru je přitom velmi jednoduchá - stačí odměrkou odměřit potřebné množství rýže a vody, vložit do nádoby a zmáčknout knoflík. Rýžovar se o všechno postará a za pár minut si můžete pochutnávat na dokonalé rýži. Navíc je plně automatický, celý průběh si tedy reguluje sám, a vy se můžete věnovat úplně jiným činnostem než stání u sporáku. Po zaznění signálu vás bude čekat lahodná rýže. Milujete sushi, rizoto, mléčnou rýži nebo basmati rýži? Díky vařiči budete mít perfektní rýži vždy, ať už použijete jakýkoliv druh.
Začali jste uvažovat, že si rýžovar také koupíte?
I když se rýžovary těší své oblibě hlavně v asijských krajinách, pomalu jejich pozitiva objevují i české hospodyňky. Nákup správného rýžovaru je přitom jednodušší než samotná příprava rýže. Ani jeho cena není moc vysoká.
Pokud jste si řekli, že rýžovar je pro vás jako stvořený, před koupí si přečtěte, podle čeho vybírat:
Čím častěji plánujete rýžovar používat, tím kvalitnější by měl být. Proto raději sáhněte po nerezovém přístroji. Ulehčíte si jeho údržbu a také jeho životnost je delší.
Pokud potřebujete rychlou přípravu rýže, volte rýžovar s vyšším výkonem.
Před první přípravou rýže byste si měli přečíst návod k přípravě. Vyndejte misku a umyjte ji. Rýži proplachujte tak dlouho, dokud není voda čistá.
Následně dejte rýži do misky, zalijte potřebným množstvím vody (ideální poměr rýže a vody je 1:1½, záleží to hlavně na typu rýže), posolte, přidejte oblíbené koření a misku vložte do rýžovaru, přikryjte skleněnou pokličkou a rýžovar zapněte. A teď už jen počkejte na zvukový signál.
V rýžovaru uvaříte nejen rýži
Pokud si myslíte, že rýžovar je jen jednoúčelový spotřebič a budete v něm moci připravovat jen rýži, mýlíte se.
Některé rýžovary jsou multifunkční a vy si pomocí nich připravíte dokonce i jídla, která jsou úplně bez rýže. Např. omeletu, různé kaše nebo vejce na tvrdo.
Tím, že hrnec funguje podobně jako parní hrnec, můžete v něm připravovat i zeleninu na páře nebo ryby. Jelikož vaření na páře je jeden z nejzdravějších způsobů přípravy jídla, uvařený pokrm si zachová mnohem víc zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Tento skvělý nástroj tak využijete nejen k přípravě dokonalé rýže, ale i k přípravě každodenních obědů. Jejich chuť bude výraznější, lepší a jídlo pro váš organismus zdravější.
Proč rýžovar není jen další spotřebič do počtu?
Zajímavé je, že mě samotnou nikdy nenapadlo, že bych v rýžovaru mohla udělat bez námahy tolik jídel. Potom jsem se ale rozhlédla po internetu po nějakých receptech a byla jsem překvapená, co všechno v něm připravíte. Nebojte se ani polévek, luštěnin, dušené zeleniny nebo dezertů. V rýžovaru dokonce zvládnete i tapiokový puding nebo cheescake.
I přes všechna pozitiva ale existuje i jedno negativum, a to je velikost. Pokud máte malou kuchyň, může být velikost rýžovaru problém. Tento praktický pomocník má však mnoho pozitiv, kvůli kterým se vyplatí uklidit si trošku v kuchyni.
Rýžovar do mikrovlnky?
Pokud máte přece jen minimum prostoru na nový spotřebič, poohlédněte se po rýžovaru do mikrovlnky. Vypadá jako obyčejná plastová miska s víčkem, do které můžete uskladňovat potraviny.
Plasty, z nichž je miska vyrobená, jsou však vysoce kvalitní a vhodné do mikrovlnky. A také tento typ rýžovaru můžete využít i na paření zeleniny nebo ryb. Nevýhodou je, že tento typ můžete použít jen v mikrovlnce a nenabízí žádné funkce.
Rýže je spolu s bramborami nejčastější přílohou nejen v restauracích, ale i v domácnostech. Usnadněte a zjednodušte si její přípravu v rýžovaru a vaše rodina vás bude za dokonalou rýži milovat.