Rýžovar v kuchyni připraví víc než jen skvělou rýži

ryžovary



Milujete dokonalou rýži, ale chcete si její přípravu usnadnit? Kupte si rýžovar. Že je to jen módní výstřelek, který zabírá místo v kuchyni? Omyl, v rýžovaru uděláte nejen fantastickou rýži, ale mnohem víc. Možná proto se stal rýžovar pro moderní domácnosti velmi oblíbeným spotřebičem.

I když vaření rýže není velmi složité, některé hospodyňky se hodně potrápí, než se ji naučí připravovat. A někdy k tomu ani vůbec nedojde. Na přípravu té nejlepší rýže totiž potřebují nejen kvalitní rýži, ale i kvalitní hrnce nebo jiné pomůcky a čas. 

A tak se stane, že někdy se rýže podaří měkká a sypká, ale jindy zase lepkavá. Je hodně způsobů, jak rýži připravit - vařit, dusit, péct nebo pařit. Existuje ale něco, díky čemuž takto experimentovat nemusíte - rýžovar.

surová ryže

Jak funguje rýžovar?

Proces přípravy rýže v rýžovaru je na bázi vaření v páře. Díky tomu si potraviny zachovají víc cenných vitamínů a minerálů. Jde o jednoduché, ale velmi šikovné zařízení. Termostat, který rýžovar obsahuje, řídí teplotu uvnitř a po vsáknutí tekutiny se přepne do módu přihřívání. Proto se rýže nepřipálí a po jejím uvaření vydrží dlouho teplá.

Příprava rýže v rýžovaru je přitom velmi jednoduchá - stačí odměrkou odměřit potřebné množství rýže a vody, vložit do nádoby a zmáčknout knoflík. Rýžovar se o všechno postará a za pár minut si můžete pochutnávat na dokonalé rýži. Navíc je plně automatický, celý průběh si tedy reguluje sám, a vy se můžete věnovat úplně jiným činnostem než stání u sporáku. Po zaznění signálu vás bude čekat lahodná rýže. Milujete sushi, rizoto, mléčnou rýži nebo basmati rýži? Díky vařiči budete mít perfektní rýži vždy, ať už použijete jakýkoliv druh.

Začali jste uvažovat, že si rýžovar také koupíte? 

I když se rýžovary těší své oblibě hlavně v asijských krajinách, pomalu jejich pozitiva objevují i české hospodyňky. Nákup správného rýžovaru je přitom jednodušší než samotná příprava rýže. Ani jeho cena není moc vysoká.

Pokud jste si řekli, že rýžovar je pro vás jako stvořený, před koupí si přečtěte, podle čeho vybírat:

  • Velikost - tak, jako u jiných spotřebičů, také tady je třeba myslet na velikost. Většinou se kapacita rýžovaru pohybuje mezi 0,5 a 3 litry. Zatímco v třílitrovém připravíte rýži pro několik osob i na rodinnou oslavu, v litrovém vám rýže vystačí pro čtyřčlennou rodinu. Rýžovar s objemem 0,5 l je ideální pro páry a jednotlivce. Samozřejmě, čím větší je objem rýžovaru, tím větší je i celý spotřebič, na což byste měli myslet hlavně tehdy, pokud máte malou kuchyňku. 
  • Výkon - záleží na mnoha faktorech, např., jak rychle a jaké množství rýže dokáže rýžovar naráz připravit, zpravidla se ale pohybuje mezi 400 a 900 W.
  • Funkce navíc - pokud můžete, kupte si rýžovar s funkcí "keepwarm". Jde o funkci, díky níž vám vydrží rýže teplá i několik hodin po jejím dovaření. Zpravidla je to 3 až 6 hodin, ale čas se u každého typu rýžovaru odlišuje. Tuto praktickou funkci využijete hlavně tehdy, kdy každý člen domácnosti jídává jindy. Bezpečnostní prvky v každém rýžovaru zabezpečí, že rýžovar se nepřehřeje a obsahuje i ochranu proti vyvaření vody. Všímejte si také rukojeti rýžovaru a určitě oceníte i protiskluzové nožky na hrnci. Právě proto je lepší, když si rýžovary obhlédnete a vyzkoušíte v obchodě naživo. Některé rýžovary mají funkci typu rýže, vy sami si tedy zvolíte, jak si přejete rýži připravit - zda spíše lepkavou na sushi nebo sypkou k pečenému masu. 
sushi
  • Čištění - pokud vás nebaví ruční drhnutí špinavého nádobí, sáhněte po rýžovaru, který obsahuje vyjímatelnou misku s nepřilnavým povrchem. Nejen, že se vám na tomto povrchu rýže nepřipálí, i umývání bude jednodušší. Některé typy misek můžete přenechat i myčce nádobí. 
  • Příslušenství - většinou rýžovary obsahují odměrku a špachtli na míchání a nabírání rýže.
  • Multifunkčnost - pokud si myslíte, že v rýžovaru budete moct připravovat jen rýži, mýlíte se. Některé rýžovary jsou jsou multifunkční a vy si pomocí nich připravíte i jídla, která jsou úplně bez rýže. Např. omeletu, různé kaše nebo vajíčka na tvrdo. Tím, že rýžovar funguje podobně jako parní hrnec, v něm můžete připravovat i zeleninu na páře.
  • Cena - nejlevnější koupíte už od cca 320 Kč. Rýžovary se vyrábí v různých designech a barevných provedeních, nerezové, plastové nebo kombinované. Pokud vaříte rýži často, ideální je mít rýžovar stále připravený na lince, tak si vyberte materiál a design, který se vám bude hodit a líbit. 

Čím častěji plánujete rýžovar používat, tím kvalitnější by měl být. Proto raději sáhněte po nerezovém přístroji. Ulehčíte si jeho údržbu a také jeho životnost je delší.

Pokud potřebujete rychlou přípravu rýže, volte rýžovar s vyšším výkonem.

miska rýže

Před první přípravou rýže byste si měli přečíst návod k přípravě. Vyndejte misku a umyjte ji. Rýži proplachujte tak dlouho, dokud není voda čistá.

Následně dejte rýži do misky, zalijte potřebným množstvím vody (ideální poměr rýže a vody je 1:1½, záleží to hlavně na typu rýže), posolte, přidejte oblíbené koření a misku vložte do rýžovaru, přikryjte skleněnou pokličkou a rýžovar zapněte. A teď už jen počkejte na zvukový signál.

V rýžovaru uvaříte nejen rýži

Pokud si myslíte, že rýžovar je jen jednoúčelový spotřebič a budete v něm moci připravovat jen rýži, mýlíte se.

Některé rýžovary jsou multifunkční a vy si pomocí nich připravíte dokonce i jídla, která jsou úplně bez rýže. Např. omeletu, různé kaše nebo vejce na tvrdo.

Tím, že hrnec funguje podobně jako parní hrnec, můžete v něm připravovat i zeleninu na páře nebo ryby. Jelikož vaření na páře je jeden z nejzdravějších způsobů přípravy jídla, uvařený pokrm si zachová mnohem víc zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Tento skvělý nástroj tak využijete nejen k přípravě dokonalé rýže, ale i k přípravě každodenních obědů. Jejich chuť bude výraznější, lepší a jídlo pro váš organismus zdravější.

v Rýžovary připravíte i zeleninu na páře

Proč rýžovar není jen další spotřebič do počtu? 

  • Výborná rýže. Ať už použijete jakýkoliv druh rýže, nemusíte se bát neúspěchu. Rýže se nepřipálí, není suchá ani tvrdá. Tajemství úspěchu je v tom, že rýže "dojde" i po vypnutí ohřevu. Díky rýži z rýžovaru si pochutnáte nejen vy, ale i vaši přátelé a rodina. A teď už si budete moct udělat i sushi párty!
  • Bez práce. Vlastně stačí vynaložit jen minimum aktivity. Propláchnout rýži a dát ji do rýžovaru. Tuto pohodlnou přípravu oceníte především tehdy, když máte malé děti nebo svůj čas potřebujete věnovat i jiným domácím pracím. 
  • Téměř za babku. Vařič rýže si pořídíte za velmi příznivou cenu, a tak se dá říct, že za málo peněz budete mít hodně muziky. Tady ale platí pravidlo, že čím vyšší cena, tím víc funkcí bude rýžovar mít. Na druhé straně však stojí za zvážení, zda budete všechny funkce opravdu potřebovat a využívat. Byla by škoda připlácet za něco, co nevyužijete.
rizoto s rýží a krevetami
  • Bez připálení. Díky nepřilnavému povrchu a celkovému způsobu přípravy pokrmů se nemusíte obávat připálení a následného namáhavého čištění hrnců. Navíc některé rýžovary umožňují umývat misky v myčce nádobí.
  • Praktičnost. Uvnitř rýžovaru je nádoba, kterou můžete použít nejen na vaření rýže, ale i na její skladování. Pokud tedy uvaříte rýže o trošku více, než reálně spotřebujete, celou nádobu můžete vyndat a uskladnit v ledničce. Vyhnete se tedy přendávání jídla do jiných nádob. 
  • Zdravé vaření. Díky vaření na bázi páry si vaše pokrmy zachovají mnohem víc vitamínů a minerálů než při klasickém vaření rýže. 
  • Nejen na rýži. Některé rýžovary využijete také na paření zeleniny, vaření vajíček nebo omelet. Využití rýžovaru je tedy velmi rozmanité.

Zajímavé je, že mě samotnou nikdy nenapadlo, že bych v rýžovaru mohla udělat bez námahy tolik jídel. Potom jsem se ale rozhlédla po internetu po nějakých receptech a byla jsem překvapená, co všechno v něm připravíte. Nebojte se ani polévek, luštěnin, dušené zeleniny nebo dezertů. V rýžovaru dokonce zvládnete i tapiokový puding nebo cheescake.

Blogerka Andy z fitfab.cz

I přes všechna pozitiva ale existuje i jedno negativum, a to je velikost. Pokud máte malou kuchyň, může být velikost rýžovaru problém. Tento praktický pomocník má však mnoho pozitiv, kvůli kterým se vyplatí uklidit si trošku v kuchyni.

Rýžovar do mikrovlnky?

Pokud máte přece jen minimum prostoru na nový spotřebič, poohlédněte se po rýžovaru do mikrovlnky. Vypadá jako obyčejná plastová miska s víčkem, do které můžete uskladňovat potraviny.

Plasty, z nichž je miska vyrobená, jsou však vysoce kvalitní a vhodné do mikrovlnky. A také tento typ rýžovaru můžete využít i na paření zeleniny nebo ryb. Nevýhodou je, že tento typ můžete použít jen v mikrovlnce a nenabízí žádné funkce.

Rýže je spolu s bramborami nejčastější přílohou nejen v restauracích, ale i v domácnostech. Usnadněte a zjednodušte si její přípravu v rýžovaru a vaše rodina vás bude za dokonalou rýži milovat.

Ohodnoťte náš článek

Celkové hodnocení: 0 / 5. Počet hlasů: 0

  • 19. července 2020

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálních studií na Prešovské univerzitě v Prešově. Má ráda knihy, procházky za jakéhokoli počasí, ale ze všeho nejraději má psaní. 

Rada zkouší nové věci a o své pocity a postřehy se dělí s ostatními. V redakci má na starosti testování spotřebičů. Lenka má velké zkušenosti z práce pro mobilního operátora (soda.o2.sk), kde se věnovala hodnocení telefonů. 

Více článků od tohoto autora

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Martin Siry

opakujuce sa slová, áno, ryžovar je fajn ale treba upozorniť aj na fakty ako vhodny typ ryže, vysušenie ryže, ochutenie.

Reply
Adam

Pěkně rozsáhlý článek 🙂 rýžovar máme doma, ale vajíčka mě v něm nenapadlo dělat. Vyzkouším.

Reply

Leave a Reply: