Velké srovnání ketogenních diet. Která je nejlepší? 


Autor: Lenka Riganová | Aktualizováno: 17. 11. 2021

Tyto keto diety doporučujeme

Ochutnávací balíček KetoMix

Jednička na trhu

Jedna z nejpopulárnějších ketogenních diet na trhu. 

od 1450 Kč/balík na 1 týden

KetoDiet 2-týdenní balíček BASIC

Široká nabídka jídel

Dieta s velkým množstvím proteinových jídel a nápojů. 

od 1650 Kč/balík na 1 týden

Dietní balíček na 4 týdny Chia Shake

Rychlé hubnutí

Dieta, která už v první fázi přináší rychlé výsledky.

od 1600 Kč/balík na 1 týden

Recenze ketogenních diet

Po tom, co jsme na vlastní kůži u nás v redakci vyzkoušeli hubnutí s jednou z nejpopulárnějších ketogenních diet, rozhodli jsme se podívat i na jiné keto diety, které aktuálně kralují našemu i slovenskému trhu. 

20 hodin jsme strávili porovnáváním, hledáním a hodnocením těch nejlepších keto diet, abychom vám dnes mohli přinést naše velké srovnání. Dozvíte se v něm, které diety patří k těm nejúčinnějším, jaké plusy, ale i mínusy jednotlivé diety mají a podíváme se také na zkušenosti lidí, kteří diety vyzkoušeli.

Jak jsme hodnotili

Při hodnocení ketogenních diet jsme se zaměřili na více důležitých kritérií, kterým by výběr té správné keto diety měl podléhat.

V první řadě jsou to možnosti konkrétní diety a to, pro koho je určená. Zjišťovali jsme, zda s danou dietou mohou hubnout i osoby, které chtějí shodit jen pár kilogramů, nebo je určena jen pro lidi s nadváhou. Podívali jsme se také na jednotlivé hubnoucí plány a jejich podmínky.

Dále jsme se zaměřili i na nabídku jídel a stravování během dne. Zkoumali jsme, jaká jídla je možné konzumovat, kolik porcí denně si můžeme dopřát a zda je nutné jíst jen jídla z konkrétní diety.

Důležitá by však neměla být jen nabídka jídel, ale i jejich výživové hodnoty a složení. Opatrnost ve výběru je na místě i v případě, že trpíte laktózovou intolerancí nebo potravinovými alergiemi.

Během našeho hodnocení keto diet jsme ve velké míře vycházeli i ze zkušeností uživatelů, kteří jednotlivé diety vyzkoušeli. Díky nim jsme se dozvěděli víc nejen o účinnosti samotné diety, ale také o chuti daných jídel nebo o jejich schopnosti zasytit.

A protože ketogenní diety nejsou právě tou nejlevnější záležitostí, podívali jsme se i na cenu a na výhodnost. U každé diety jsme stanovili cenu za balík na jeden týden (ať už na základě ceny uvedené na webu prodejce, nebo přepočtem, neboť ne každá dieta má v nabídce balík na týden).

Keto dieta, která v našem hodnocení obstála nejlépe a doporučujeme ji, od nás získala odznak Náš tip. 


Srovnání ketogenních diet

KetoMix

#1

KetoDiét diéta

#2

Chia Shake dieta

#3

Prodietix dieta

#4

ketofit logo

#5

Profidiet dieta

#6

Hodnocení

Plusy

+ široká nabídka jídel + nenáročná a rychlá příprava pokrmů

+ budování sebedisciplíny

mnoho spokojených zákazníků

online podpora pro uživatele

+ bohatá nabídka jídel

+ rychlé dostavení se prvních výsledků 

časově nenáročná příprava pokrmů

v nabídce i ochutnávkový balíček na 3 dny

+ online podpora

+ rychlé hubnutí

+ k hubnutí není nutná fyzická aktivita

pravidelná strava

+ snížení chuti k jídlu

s obsahem chia semínek

+ mnoho dietních balíků

+ dietní program na míru

online podpora pro uživatele

web s podrobnými informacemi, recepty, jídelníčky

+ low carb produkty

+ slané i sladké pokrmy

online podpora

dárky k objednávkám

+ dobrá chuť proteinových produktů

+ potraviny s kvalitními bílkovinami z vaječného bílku, mléka a sóji

+ sladká i slaná jídla

rychlá příprava

možná konzultace s výživovými poradci

Mínusy

- chuť jídel nemusí vyhovovat každému

- vyšší cena

chuť

- menší nabídka jídel

- u programu S v balíku jen 4 jídla na den

chuť

- v balíčku pouze jeden druh polévky

- vyšší cena

- chuť

- málo zkušeností uživatelů

- horší orientace na stránce

Cena

1450 Kč/balík na 1 týden

1650 Kč/balík na 1 týden

1600 Kč/balík na 1 týden

1130 Kč/balík na 1 týden

2115 Kč/balík na 1 týden

1250 Kč/balík na 1 týden

(Zelenou barvou jsou vyznačeny nejlepší parametry. Červenou barvou jsou vyznačeny nejméně výhodné parametry.)

Recenze ketogenních diet

1. KetoMix - Jednička na trhu

KetoMix
Ochutnávací balíček KetoMix

První místo v našem výběru nejlepších ketogenních diet patří KetoMixu, který představuje jednu z nejuznávanějších a nejoblíbenějších diet tohoto typu.

Stejně jako jiné ketogenní diety, i tato dieta využívá pro své fungování biochemickou reakci těla, tzv. ketózu, během níž organismus začíná využívat ketolátky získávané z tukových zásob těla, čímž dochází k hubnutí.

Tato dieta je oblíbená i kvůli tomu, že na to, abyste shodili přebytečné kilogramy, není nutná fyzická aktivita (i když samozřejmě nadále zůstává doporučována). Dieta je proto ideální pro uspěchané lidi s nedostatkem času na pravidelný trénink. 

KetoMix dieta nabízí komplexní řešení pro všechny, bez ohledu na to, zda chcete shodit jen pár kilo, nebo vás trápí těžká nadváha. U KetoMix diety totiž máte na výběr z více dietních plánů určených pro: lehkou nadváhu, střední nadváhu, vyšší nadváhu a velmi vysokou nadváhu.

V začátcích KetoMix diety konzumujete jen KetoMix stravu a povolené druhy zeleniny, později můžete přidat nízkosacharidové pokrmy.

Výhodou KetoMix diety je široká nabídka jídel. Na své si přijdou milovníci sladkého, ale i slaného. V nabídce jsou polévky, omelety, palačinky, koktejly, kaše, těstoviny, pudingy, ale například i proteinové chipsy, čokolády a různé sladkosti, pečivo či nápoje jako džusy, víno nebo instantní káva.

Příprava všech KetoMix jídel je velmi jednoduchá, nenáročná a skutečně rychlá. Navíc jídla dokáží výborně zasytit, díky čemuž osoba držící KetoMix dietu nemusí bojovat s pocitem hladu.

Na druhé straně však stojí už zmiňovaná ketóza, která může být provázena nepříjemnými projevy podobajícími se symptomům chřipky jako bolesti hlavy, únava, slabost nebo nervozita. Ani samotná chuť KetoMix pokrmů nemusí vyhovovat každému. Dietu si ale můžete vyzkoušet. K dostání je totiž ochutnávací balíček na jeden týden.

Zkušenosti lidí a jejich pozitivní výsledky při redukci hmotnosti s KetoMix dietou ale mluví jasně. Pokud tuto dietu budete svědomitě dodržovat, dosáhnete svého vytouženého cíle.

Zkušenosti uživatelů s KetoMix

„Tomu, kdo má problém s hubnutím, bych to určitě doporučila. Zkoušela jsem různé diety, ale nic mi nepomohlo. Hned první týden jsem zhubla 2,70 kg, vůbec nemám hlad a dobře se cítím. Takže dále pokračuji.“ Eva, Heureka.cz

Po čtyřech týdnech diety jsem zhubla 7,6 kg. Dietu držím poctivě, přidávám jen zeleninu a tvaroh. Je to občas náročné, hlavně když téměř denně vařím pro celou rodinu a ráda peču. Nesedla mi sýrová polévka a omeleta se slaninovou příchutí. Ostatní produkty jsou chuťově výborné. Využívám i recepty uvedené v brožuře. Pokud chcete začít s hubnutím a nebaví vás jednotvárné diety, určitě doporučuji KetoMix. Doobjednala jsem si i další produkty a všechny byly výborné. Sušené maso jako rychlou svačinku si zamilovala i moje rodina.“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

Jsem velmi vděčná za těch 7 kg dole za 4 týdny. A jede se dál.“ Marie, Heureka.cz

Výhody

  • široká nabídka jídel - sladká i slaná
  • nenáročná a rychlá příprava pokrmů
  • budování sebedisciplíny
  • velké množství spokojených zákazníků
  • online podpora pro uživatele

Nevýhody

  • chuť jídel nemusí vyhovovat každému

Orientační cena

1450 Kč/balík na 1 týden

Hodnocení

NÁŠ TIP: KetoMix dietu testovala i naše redaktora. Jak jí jednotlivá jídla chutnala, jaká byla jejich příprava a vůbec, kolik se jí během držení KetoMix diety podařilo shodit? Podívejte se na její osobní zkušenosti v podrobné recenzi KetoMix diety. 

2. KetoDiet - Široká nabídka jídel

KetoDiét diéta
KetoDiet 2-týdenní balíček BASIC

Další populární ketogenní dietou je i KetoDiet

I tato dieta má snížený obsah sacharidů, ale zvýšený obsah bílkovin, čímž organismu způsobuje změnu fungování metabolizmu a přispívá tak přirozenému spalování tuků.

Nabízí tři dietní plány rozdělené na BASIC, MEDIUM a INTENSE, jejichž výběr se má v první řadě odvíjet od hmotnosti osoby, která chce s KetoDiet začít.

BASIC plán je určen pro lidi s nízkou nadváhou, trvá 3×2 týdny a v kompletním balíku nabízí až 154 porcí jídel.

Plán MEDUM je zase určen pro lidi se střední nadváhou, trvá 3×3 týdny a sestává z 231 porcí jídel.

Po dietním plánu INTENSE by měli sáhnout lidé s vysokou nadváhou, dodržovat ho 3×4 týdny a během této doby si dopřát 308 porcí KetoDiet jídel.

V nabídce je i ochutnávkový balíček na 3 dny, vhodný k vyzkoušení pro ty, kteří váhají, zda jim chuť produktů KetoDiet bude vyhovovat.

Jídla jsou nutričně vyvážená a velmi snadno a rychle se připravují. Při držení KetoDiety konzumujete KetoDiet jídla, která můžete kombinovat s KetoLife Low Carb potravinami a také se zeleninou, vybranými druhy ovoce a zdravými tuky.

KetoDiet se skládá z různých polévek, proteinových koktejlů více příchutí, omelet, těstovin, smoothie, pudingů, palačinek a snacků. Samozřejmostí jsou i nápoje, jako sirupy a drinky na doplnění pitného režimu.

Právě pitný režim je při držení KetoDiet nesmírně důležitý. Denně je potřeba vypít 2 až 3 litry tekutin. Tato dieta na rozdíl od první diety KetoMix neláká na to, že u ní hravě zhubnete i bez pohybu, ale právě naopak - doporučuje pravidelný aktivní pohyb. Díky němu se vám nejen podaří snáze a rychleji shazovat nadbytečné kilogramy, ale zároveň vám pomůže udržet si hmotnost i dlouhodobě.

Co se týká chuti jednotlivých KetoDiet pokrmů, i tady to může být do velké míry individuální. Pravdou ale je, že ne všechno sedne každému, o čemž svědčí i zkušenosti uživatelů. Mezi nevýhodami totiž bývá často zmiňovaná umělá chuť.

Problémem je ale často nejen chuť, ale i poměrně vysoká cena. Zatímco za KetoMix dietní balík na 2 týdny pro nízkou nadváhu zaplatíte aktuálně cca 2300 Kč ve slevě (běžná cena je 3130 Kč), balík MEDIUM KetoDiet na 2 týdny vás vyjde na cca 2700 Kč ve slevě (běžná cena 3850 Kč).

Zkušenosti uživatelů s KetoDiet

Zatím jsem super spokojený. Nemám hlad a konečně mám pravidelný příjem.“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

Chutné a podle zkušeností z minulosti i účinné. Oceňuji jednoduchost přípravy všech jídel.“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

Produkt jsem si vybral, protože jsem se dozvěděl, že prý účinkuje velmi dobře, a potřebuji shodit pár kilo. Používám jen pár dní a zatím mám pocit, že je všechno v pořádku a že asi i bude účinný. Nechám se překvapit.“ Dušan, Heureka.cz

Výhody

  • bohatá nabídka jídel
  • rychlé dostavení se prvních výsledků
  • časově nenáročná příprava pokrmů
  • v nabídce i ochutnávkový balíček na 3 dny
  • online podpora

Nevýhody

  • vyšší cena
  • chuť

Orientační cena

1650 Kč/balík na 1 týden

Hodnocení

3. Chia Shake keto dieta - Rychlé hubnutí

Chia Shake diéta
Dietní balíček na 4 týdny Chia Shake

Také Chia Shake ketogenní dieta funguje na podobném principu jako jiné ketogenní diety.

Základem je strava bohatá na bílkoviny, ale zároveň chudá na sacharidy. Tělo získává energii z tukových zásob, čímž dochází k rychlému hubnutí a ke stavu známému také pod označením ketóza.

Výhodou je stravování až 5krát denně, takže není třeba se obávat pocitu hladu nebo nedostatku energie.

Tato jídla dokáží plnohodnotně nahradit klasickou stravu, protože mají vysoký podíl minerálů, vitamínů, vlákniny i bílkovin. Jejich hlavní složku (jak napovídá už samotný název) tvoří chia semínka, která jsou jednak výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale také velmi dobře zasytí.

U této diety je důležité první dva týdny konzumovat jen Chia Shake jídla - koktejl, pudingy, polévky nebo omeletu. Jídla dostanete ve zvýhodněném balíčku na 2 týdny. Při jeho objednávání si sami můžete navolit příchutě jednotlivých pokrmů.

Cena takového balíčku je aktuálně cca 2500 Kč a skládá se ze 70 porcí jídel. S tímto balíčkem můžete očekávat první výsledky už v průběhu 7 dní, přičemž orientační úbytek na váze může tvořit 3 až 6 kg.

Po uplynutí dvou týdnů je možné k Chia Shake jídlům přidat i různé zdravé tuky (avokádo, oříšky) a také zeleninu. Samozřejmě, všeho s mírou.

Kromě dietního balíku na 2 týdny, určeného pro lidi se střední nadváhou, jsou dostupné i balíky na 4 týdny (při vysoké nadváze) a na 8 týdnů (při velmi vysoké nadváze). Nechybí ani tzv. ochutnávací balík na jeden týden, který je vhodný i pro ty, které trápí nízká nadváha.

Při porovnání nabídky jídel s konkurenčními ketogenními dietami musíme konstatovat, že nabídka Chia Shake je o něco skromnější. Pod touto značkou nenajdete žádné pečivo, bez něhož si mnoho lidí neumí představit své stravování. Na druhé straně jsou ale v nabídce Chia Shake muffiny, které mohou být vynikající náhradou dezertu ve chvílích, kdy vás přepadne chuť na sladké.

Mezi Chia Shake produkty také najdete spalovače tuků i denní a večerní čaj, který pomůže s dodržováním pitného režimu.

I drtivá většina Chia Shake jídel je ve formě prášku, který se rozmíchá ve vodě. Příprava jídel je tak velmi rychlá, nenáročná a ušetří vám hromadu času, který můžete věnovat svým aktivitám.

Chia Shake dietní produkty jsou vhodné nejen pro ketogenní dietu, ale i pro proteinovou, Dukanovu, Atkinsonovu, nízkosacharidovou dietu nebo dietu z Cambridgeshire.

Zkušenosti uživatelů s Chia Shake

Bomba! Konečně jsem našel produkt, který nechutná jako umělá hmota. Výborné všechny chutě, doporučuji!“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

Jídla jsou velmi chutná, až na ty polévky. Pudingy, kaše a tyčinky jsou přímo famózní. Chybí mi větší pestrost jako u jiných prodejců: těstoviny, chlebík, maso...“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

 „Doporučuji všem, produkty přišly rychle a v pořádku, komunikace úplně TOP. Děkuji.“ Ověřený zákazník, Heureka.cz

Výhody

  • rychlé hubnutí
  • k hubnutí není nutná fyzická aktivita
  • pravidelná strava
  • snížení chuti k jídlu
  • s obsahem chia semínek

Nevýhody

  • menší nabídka jídel

Orientační cena

1600 Kč/balík na

1 týden

Hodnocení

NÁŠ TIP: Zajímá vás, jak chutnají Chia Shake jídla? Podívejte se na naše zkušenosti s ochutnávacím dietním balíčkem Chia Shake. 

4. Prodietix - Dietní program na míru

Prodietix
Dieta M na 3 týdne

Sice méně známou, ale stále velmi účinnou ketogenní dietou je i ve Francii vyráběná Prodietix.

Také tato dieta patří ke ketogenním dietám, které je možné najít i pod názvem proteinová, bílkovinová nebo ketonová dieta.

K jejím výhodám patří hubnutí bez nežádoucího jojo efektu nebo spalování tuků, aniž byste museli dodržovat intenzivní pravidelný tréning. Velmi dobře také dokáže zasytit, snížit chuť na sladké, ale také snížit cholesterol.

Dietu Prodietix tvoří proteinová jídla, která nahrazují běžnou stravu. Na výběr jsou sladká, ale i slaná jídla - omelety, polévky, těstoviny, palačinky, studená, ale i teplá jídla, smoothie a různé nápoje. 

Prodietix je rozdělená do několika dietních programů, které se od sebe navzájem liší hlavně cílem hubnutí. Výběr konkrétního dietního programu ale závisí i na pohlaví, věku a v neposlední řadě i na aktuální hmotnosti osoby, která chce s Prodietix začít.

Na webové stránce e-shopu najdete online kalkulačku, díky níž snadno a rychle zjistíte konkrétní dietní program, který potřebujete.

Základ tvoří tři dietní programy - S, M a L. Programy jsou v nabídce ve vícero variantách na: 15 dní, 3 týdny, 30 dní, 6, 9 a 12 týdnů.

Bez ohledu na to, pro který program se rozhodnete, každý má tři fáze, které se liší počtem proteinových jídel během dne.

Během první fáze, tzv. váhové redukce, jsou běžná jídla kompletně nahrazena proteinovými Prodietix jídly a vybranými druhy zeleniny. Během této fáze se tělo dostává do ketózy.

Druhá stabilizační a třetí fixační fáze slouží jako prevence jojo efektu a také jako příprava na návrat k běžnému stravování. Během těchto fází jsou do jídelníčku postupně přidávány sacharidy a tuky.

I u této diety je důležitá disciplína a pravidelný pitný režim. Je potřeba dávat si pozor na striktní dodržování stanoveného jídelníčku a určitě nehřešit.

Ty, kdo nemají času nazbyt, určitě potěší jednoduchá a rychlá příprava jídel, ale i fakt, že ani u této diety není nutná fyzická aktivita a výsledky se dostaví i tak. Samozřejmě, sport jako takový je pro tělo, jako i proces hubnutí a spalování tuků, opravdu přínosný.

Zkušenosti uživatelů s Prodietix

Dieta je účinná, ale náročná. Pro lidi se slabou vůlí absolutně nevhodná. Ale po jejím dodržení se člověk naučí jinak stravovat, přehodnocuje kalorickou a sacharidovou hodnotu jídel. Kvalitu jídel neumím posoudit v souvislosti s konkurencí. Mně chutnalo všechno, ale je třeba si zvyknout na chuť proteinu v jednotlivých jídlech. Uvítala bych více receptů na zeleninová jídla v první fázi, protože vlastní fantazie dojde po prvním týdnu. :-)“ Ověřený zákazník

Prodietix opravdu funguje přesně tak, jak slibuje. Potěšila mě jeho rychlá příprava a celkem chutná jídla. Nepociťovala jsem hlad. Doporučuji.“ Lucie, Heureka.cz

Dietní balíčky, které jsem si nakombinovala, byly chutné, kromě rajčatové polévky. Ta mi vůbec nechutnala. V porovnání s jinými prodejci keto diet je celkem fajn, že si balíček v akci můžete sestavit sami podle chuti." Zuzana, Heureka.cz

Výhody

  • mnoho dietních balíků
  • dietní program na míru
  • online podpora pro uživatele
  • web s podrobnými informacemi, recepty, jídelníčky

Nevýhody

  • u programu S v balíku jen 4 jídla na den
  • chuť

Orientační cena

1130 Kč/balík na 1 týden

Hodnocení

5. KETOFIT - Vysokobílkovinné potraviny s minimem cukrů

ketofit logo
proteinové palačinky ketofit

KetoFit je keto dieta, která je známá jak v České republice tak na Slovensku s porcí od 25 Kč.

Mezi hlavní výhody diety patří výhodné balíčky rozdělené podle týdnů, nízky obsah sacharidů a to od 0,9 gramů na porci.

V nabídce najdete jak sladké, tak i slané proteinové produkty pro celý den. Na výběr je i mnoho příchutí, může tak jídla střídat a dieta se vám neomrzí. Mnoho diet špatně chutná a proto se nikdo nedočká úspěšné redukce hmotnosti, protože dietu nedokončí.

S ketofit to jiné, přejděte na zkušenosti uživatelů (vaše příběhy) a přesvědčte se sami. Zjistíte, že to je dieta stvořená pro ženy a že pozitivní výsledky zaznamenali i známé osobnosti.

Pro ketózu dodržujte jejich hubnoucí plány, které obsahují 5 jídel (3 hlavní a 2 svačiny). Ketóza by díky nízkemu obsahu sacharidů měla nastat zhruba druhý den.

V dalších týdnech se připravte na rychlý úbytek váhy. A co je ještě lepší? Pokud se po dietě nevrátíte úplně k nezdravému jídelníčku, nedostaví se JoJo efekt (stav, kdy tělo během následujích dnů nabeze zpět).

Ceny dietních plánů se pohybují od 2115 Kč až do 7500 Kč při programu na 4 týdny. Bez akčních slev a bonusů, které se v průběhu roku vyskytují.

Zkušenosti uživatelů s Ketofit

"Kamarádka to držela na etapy, nejdriv tuším nějak 17 kg, pak měla tři měsíce pauzu a pak to dohubla Když jsem ji viděla poprvé, v té první fázi, asi po 2 měsících, tak jsem ji málem nepoznala... A hlavně si to udržela, což pro mě bylo poslední nakupnutí" Angelikam z Omlazeni.cz

Výhody

  • sladké i slané jídla
  • výhodné balíčky
  • jedna porce obsahuje od 0,9 gramu sacharidů
  • možnost vrácení do 14 dnů

Nevýhody

  • vyšší cena

Orientační cena

2100 Kč/balík na 1 týden

Hodnocení

6. Profidiet - Dieta bez hladovění

Profidiet dieta
Proteinova dieta Profidiet na 2 tydne

Výběr těch nejlepších ketogenních diet uzavíráme dietou Profidiet

Dieta je postavená na omezení příjmu sacharidů na minimální nezbytné množství a jejich nahrazení vysokým podílem bílkovin. Tělo se dostává do ketózy a začíná spalování tuků.

Zdrojem kvalitních bílkovin během držení Profidiet jsou jednotlivé pokrmy, které tvoří bílkoviny z vaječného bílku, mléka nebo sóji. Produkty jsou dostupné ve zvýhodněných komplexních balíčcích, ale také samostatně. 

Pokud s dietou začínáte, může se snadno stát to, že si nebudete umět vybrat vhodný program. Na webu Profidiet totiž najdete mnoho balíčků - 14denní balíček pro první fázi, 14denní balíček pro druhou fázi, 28denní balíček pro třetí fázi, proteinovou dietu na jeden týden, proteinovou dietu na dva, tři nebo čtyři týdny a další. 

Je toho tolik, že po nahlédnutí do tohoto e-shopu jsme se neuměli zorientovat. Chybí tu nějaká online kalkulačka, která by poradila s výběrem vhodného programu, nebo jasné rozdělení programů na základě cíle, kterého chce hubnoucí osoba dosáhnout, tak, jak je tomu například u KetoMixu nebo u KetoDiet. 

Pokud si nebudete moct vybrat, určitě doporučujeme kontaktovat přímo Profidiet, ať už online pomocí chatu na jejich webové stránce, e-mailem nebo telefonicky.

Také tato dieta se skládá z více fází, konkrétně čtyř, které se liší počtem jídel a také svým trváním. 

První je fáze intenzivního hubnutí, kdy je možné pozorovat nejvýraznější výsledky. Denně se konzumují 4 Profidiet jídla, doplněná o libovolné množství zeleniny. Velmi důležité je dodržovat dostatečný pitný režim.

Druhá stabilizační fáze má trvat dvakrát tolik co první fáze. Hubnutí už není tak výrazné, ale za pomoci fyzické aktivity je možné nadále shazovat přebytečné kilogramy. V této fázi se denně konzumují tři Profidiet jídla a jedno vaše hlavní jídlo, které by mělo mít nízký podíl sacharidů a vysoký obsah bílkovin.

Ve třetí fixační fázi denně jíte už jen 2 Profidiet jídla a dvě vlastní jídla. 

V poslední fázi životního stylu je to už jen jedno Profidiet jídlo denně a další tři vlastní jídla. Postupně už můžete přidávat i sacharidové přílohy.

Tato dieta proto může být vhodná pro ty, kteří nechtějí konzumovat jen jídla ze sáčků nebo zeleninu, ale chtějí si připravovat i vlastní vyváženou stravu.

Na internetových fórech nenajdete mnoho zkušenosti lidí s Profidiet, ale příběhy těch, kteří pomocí této diety zhubli, si můžete přečíst na stránce prodejce.

Zkušenosti uživatelů s Profidiet

Popravdě jsem nečekala žádné zázraky, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám. Když jsem po dvou týdnech měla o 6 kg méně, a to bez hladu a námahy, tak už mi to jako zázrak připadalo. Teď, po půl roce je to už skoro 20 kg dole. Přidala jsem ke stravě i trochu pohybu a cítím se úžasně. Takže určitě doporučuji.“ Stanislava, Profidiet Slovensko, Facebook

S Profidiet se mi konečně podařilo zhubnout. Za měsíc šlo dolů 10 kg a 10 cm v pase. Mám za sebou první fázi, vůbec netrpím hladem, dokonce jsem se naučila pravidelně jíst, což jsem do té doby nedělala. Už se těším na druhou fází, kdy můžu vyzkoušet nové chutě. Určitě doporučuji... A pokud má někdo otázky, je tu skvělá poradkyně Zlatka. Já jsem s ní v neustálém kontaktu, ráda poradí, za což jí moc děkuji." Anna, Profidiet Slovensko, Facebook

Výhody

  • potraviny s kvalitními bílkovinami z vaječného bílku, mléka a sóji
  • sladká i slaná jídla
  • rychlá příprava
  • možná konzultace s výživovými poradci

Nevýhody

  • chuť
  • málo zkušeností uživatelů
  • horší orientace na stránce

Orientační cena

1250 Kč/balík na 1 týden

Hodnocení

Jak vybrat ketogenní dietu?

Jak vybrat ketogénnu diétu

O žádné jiné dietě se v uplynulé době nemluvilo tak, jako o ketogenní dietě, nazývané také proteinová nebo nízkosacharidová dieta.

Odevšad se na nás hrnou reklamy na tu a tu keto dietu, díky níž zaručeně zhubnete i bez hladovění nebo fyzické aktivity.

Jak tato tolik opěvovaná dieta funguje? Kdy vlastně vznikla? Pro koho je vhodná a naopak, kdo by se jí měl vyhnout?

Kde se keto dieta vzala?

I když by se mohlo zdát, že keto dieta je "vynálezem" posledních let, není tomu tak. Funkční principy ketogenní diety totiž znali už starověcí Řekové, kteří vnímali vliv jídla na různá mozková onemocnění, včetně epilepsie.

Později, v roce 1921 endokrinologický výzkumník Dr. Woodyatt přišel na velmi zajímavou skutečnost, a to, že hladovění, jako i strava bohatá na tuky a chudá na sacharidy, jsou téměř identické s chemickým prostředím vyvolaném v mozku. V tomto roce se zároveň objevilo i pojmenování keto dieta.

Principy ketogenní diety později zformuloval pediatr Mynie Gustav Peterman. Ten stanovil ideální denní poměr přijatých kalorií:

1 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy, méně než 15 g sacharidů a zbytek tuků 

Ketogenní dieta byla medicínskou obcí oficiálně uznaná v roce 1940 a následně byl tento typ stravování ve velkém využíván u pacientů s Parkinsonem, Alzheimerem nebo roztroušenou sklerózou.

Co je ketogenní dieta? Na jakém principu funguje? 

Keto dieta je typ diety postavený na příjmu nízkého obsahu sacharidů a vysokého podílu bílkovin a tuků.

Zatímco během běžného stravování přijmeme 45 až 55 % sacharidů, do 30 % tuků a 15 až 20 % bílkovin, při držení keto diety to může být jen do 5 % sacharidů, ale až 75 % tuků z celkového energetického příjmu.

Jelikož se v těle nachází malé množství sacharidů, které se přestávají štěpit na energii, organismus je nucen využívat jako náhradní zdroj energie tuky, čímž dochází k jejich spalování.

Jde o proces zvaný také ketóza, tedy přirozený fyziologický stav organizmu, kdy tělo upřednostňuje při spalovaní tuky.

Dosažení ketózy nastává už do dvou až tří dní od začátku stravování formou keto diety. To, že se vaše tělo dostalo do ketózy, poznáte podle nadměrného močení, atypického zápachu z úst, sníženého pocitu hladu, povznesené nálady, ale i křečí a zácpy.

Objevit se může i tzv. keto chřipka, která má příznaky podobající se klasickému nachlazení. Po pár dnech ale sama odezní.

Velkým lákadlem keto diety je, že díky vícefázovému hubnutí slibuje rychlý úbytek hmotnosti bez nežádoucího jojo efektu. Vícefázové hubnutí obvykle tvoří tři fáze, a to:

  1. redukční fáze - nutností je pravidelný pitný režim, striktní stravování s minimem sacharidů.
  2. stabilizační fáze - během ní už je možné nahradit jedno jídlo denně z jídelníčku běžným jídlem.
  3. přechodná fáze - do jídelníčku už je možné zařadit dvě běžná jídla denně.

V první fázi je hubnutí nejintenzivnější. Úlohou druhé a třetí fáze je tělo postupně připravit na klasickou stravu, bez hrozby vzniku jojo efektu.

Tip experta

"Nízkosacharidové nebo ketogenní stravování se cenově může vyrovnat aktuálním výdajům jednotlivce nebo rodiny na stravu. Jen s tím rozdílem, že se konzumuje zhruba o třetinu až polovinu objemu jídla méně než doteď."


Vlado Zlatoš, specialista na zdravou výživu, motivátor, sportovec a trenér

Jaké výhody má ketogenní dieta?

Ketogenní dieta se těší velké popularitě i díky pozitivům, která přináší. Jde hlavně o tyto výhody:

Keto dieta a její negativa

Držení keto diety s sebou může přinést i jistá rizika. O která jde?

  • počáteční stav ketózy je obvykle provázen příznaky podobajícími se chřipce,
  • snížená schopnost budování svalstva,
  • zápach z úst, jímž je provázeno období ketózy,
  • nadměrný úbytek vody z těla v začátcích držení keto diety,
  • keto dieta nemusí u lidí s vysokým kalorickým příjmem dostatečně pokrývat jejich kalorickou potřebu.

Keto chřipka

Keto chřipka (sacharidová chřipka) není nic nakažlivého, nesouvisí to s viry, ale výživou a metabolismem. Příznaky tzv. keto chřipky mohou nastat při začátku diety, kdy se tělo teprve do ketózy dostává. Nemusí nastat u každého a také se může projevovat u každého jedince různou intenzitou.

Důvodem je náhlá změna stravy s minimálním příjmem sacharidů. Tělo potřebuje energii a místo cukrů využívá ketolátky, které vznikají z uložené tukové tkáně. 

Než tělo získá pro svoji aktivní existenci dostatek keto látek, mohou lidé na keto dietě zažívat motání hlavy, bolest hlavy, nevolnost až pocit na zvracení, zažívací problémy jako plynatost, zácpa, bolest břicha, porucha spánku, výrazná slabost a ospalost, porucha soustředění. 

Vzhledem k tomu, že cukr ovlivňuje i naši náladu a průběhu let jsme si na cukr vytvořily de facto závislost, při jeho náhlém nedostatku mohou být někteří lidé vyloženě protivní, náladoví a podráždění.

Příznaky keto chřipky:

  • Bolest hlavy
  • Ospalost, slabost
  • Porucha soustředění
  • Závratě
  • Zažívací problémy
  • Bolest svalů
  • Podrážděnost

Jak problémy řešit?

V období začátku nástupu ketózy si nic moc namáhavého neplánujte, raději s dietou začněte před víkendem a dny největší únavy odpočívejte.

Pomáhá řádná rehydratace – tedy zvýšený příjem tekutin. Problémy s trávením je možné částečně předejít konzumací probiotik a vlákniny, například psyllia. Psyllium je osemení jitrocele.

Pokud podlehnete chuti na sladké, nepomůžete si, budete muset začínat od začátku a nejspíš si keto chřipkou projdete znovu. Proto je lepší zatnout zuby, začátek přečkat a poté by to už mělo být naprosto v pořádku. 

Předcházení a řešení keto chřipky:

  • Pít hodně tekutin
  • Odpočívat
  • Konzumovat probiotika a vlákninu

Keto chřipka odezní, nejedná se o trvalý stav, proto s dietou nemusíte váhat.

Pro koho je ketogenní dieta (ne)vhodná?

Keto dieta je velmi dobrým způsobem, jak shodit přebytečné kilogramy rychle a účinně.

Je vhodná pro osoby s příznivým zdravotním stavem, které nemají žádné závažné onemocnění, případně neužívají nějaké léky.

Opatrní by však měli být lidé s metabolickými poruchami, jako například diabetes mellitus 2, u nichž by keto dieta také mohla účinkovat, ale její držení se doporučuje jen pod odborným dohledem.

Keto dieta není vhodná pro těhotné a kojící ženy a stejně tak ani pro sportovce, protože během držení keto diety nemusí být tělo schopné tvořit svalovou hmotu.

Ketogenní dieta také není právě nejvhodnější volbou v případě, že chcete svou váhu redukovat z dlouhodobějšího hlediska.

Keto dieta a povolené potraviny

Většina ketogenních diet nacházejících se na našem trhu je postavená tak, že během prvních týdnů jejich držení člověk konzumuje jen jídla z konkrétní diety a zeleninu.

Později už je možné přidávat i vlastní jídla, která by ale měla mít nižší, resp. normální (ne vysoký) podíl sacharidů.

Mezi potraviny povolené během držení ketogenní diety patří:


Zelenina

Zeleninu s nízkým obsahem sacharidů je možné konzumovat hned od začátku držení ketogenní diety. Nejlepší volbou je brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta nebo paprika.


Maso

Během ketogenní diety je možné konzumovat všechny druhy masa, protože maso jako takové má nízký obsah sacharidů. Přece si ale je třeba dát pozor na obsah tuku, který se u jednotlivých druhů masa liší. Například takové krůtí maso má víc tuku než maso kuřecí.


Plnotučné mléčné výrobky

Z mléčných výrobků jsou vhodné tvrdé druhy sýra, máslo, smetana, tvaroh, jogurt nebo cottage cheese.


Pro vegany

Zdroje bílkovin mohou pocházet i z veganských zdrojů. Sáhnout můžete po tofu, arašídovém másle, chia semínkách nebo vlašských ořechách. 

Tip experta

"Tento typ stravování  byl doteď málo chápaný a podceňovaný. Každým rokem ale přibývá více odborné veřejnosti (i z řad lékařů), která nízkosacharidové stravování používá jako terapeutický a intervenční nástroj k řešení mnoha metabolických problémů a zdravotních komplikací (epilepsie, diabetes, metabolický syndrom, rakovina, skleróza multiplex a hlavně nadváha či obezita)."



Vlado Zlatoš, specialista na zdravou výživu, motivátor, sportovec a trenér

Jak si vybrat vhodnou keto dietu?

Ketogenních diet je na našem trhu opravdu dost a tento trend bude vzhledem k jejich popularitě jen stoupat. Jak si mezi tímto množstvím keto diet vybrat tu nejlepší pro vás?

V první řadě je důležité ujistit se, že je pro vás ketogenní dieta skutečně vhodná. Máte nějaký zdravotní problém? Užíváte nějaké léky? Pokud ano, o držení keto diety je nutné poradit se s lékařem.

Do držení keto diety byste se neměli pouštět ani tehdy, pokud jste sportovec nebo fitness nadšenec. Existuje totiž více výzkumů, které poukazují na to, že během keto diety tělo není schopné budovat svalstvo, protože na to potřebuje sacharidy. 

Všímejte si také, z čeho se skládá jídelníček konkrétní diety, s níž byste rádi začali. Musíte během diety v první fázi konzumovat jen zakoupená jídla z diety a zeleninu, nebo můžete do jídelníčku přidat i vlastní nízkosacharidové jídlo?

Myslete i na denní kalorický příjem během vaší diety. Platí totiž, že příjem kalorií v rozmezí od 1500 do 2000 kJ je bezpečným způsobem hubnutí. Při příjmu kalorií pod 1500 kJ tělo nemusí mít dostatek potřebných nutričních hodnot.

Máte ve stravování nějaká omezení, alergie či intolerance? Potom při výběru vhodné keto diety určitě nezapomeňte i na toto kritérium.

Nejčastěji kladené otázky při výběru keto diety

1. Jak funguje keto dieta a pro je tak účinná? 

Hlavním zdrojem energie pro organismus jsou za běžných okolností sacharidy, které jsou štěpeny na glukózu a díky inzulínu rozváděny do celého těla. Přebytečná glukóza je ukládána v podobě dobře známého tukového tkaniva.

Při držení keto diety je tento systém narušený. Protože omezením sacharidů tělo nemá dostatek zdrojů pro vyrábění energie, sáhne po uloženém tuku. Ten se začne spalovat a tělo získává potřebnou energii.



2. Jaké má keto dieta výhody?

Největší výhodou keto diety je bezpochyby rychlé hubnutí. Mnozí, především ti vytíženější, si ji ale oblíbili i kvůli tomu, že při ní není nutná fyzická aktivita a tělo i přesto shazuje nadbytečné kilogramy.

Pozitivy keto diety je i snížená chuť k jídlu, takže nehrozí žádné hladovění. Také riziko jojo efektu po skončení ketogenní diety je minimální.


3. Jaká má keto dieta negativa?

Nevýhodou keto diety je stav ketózy, kterému se s největší pravděpodobnosti v začátcích držení tohoto typu diety prostě nevyhnete. A to hlavně v případě, že keto dietu držíte poprvé.

Ketóza je provázena příznaky podobajícími se chřipce nebo atypickým zápachem z úst.

Negativem ale také může být vyšší cena.


4. Co je možné při keto dietě jíst a čemu se vyhýbat?

Keto dieta je postavena na příjmu vysokého obsahu bílkovin, které nahrazují sacharidy. Konzumovat se tedy mohou jídla bohatá na bílkoviny a zdravé tuky jako maso, ryby, mořské plody, vajíčka, olejnatá semínka a ořechy.

Během držení keto diety se obloukem vyhýbejte klasickému pečivu, těstovinám, sladkostem, luštěninám, ale i ovoci.


5. Jaké nápoje je možné pít během keto diety?

Základem by měla být voda. Ta je totiž alfou a omegou každé diety.

Dopřát si ale můžete i neslazený bylinkový, zelený nebo černý čaj i neslazené minerální vody.


Ohodnoťte náš článek

Celkové hodnocení: 0 / 5. Počet hlasů: 0