Jak si připravit zdravé tousty doma během pár minut?

recept na zdravý toust

Zdravé stravování si mnoho lidá dává za cíl při novém roce.

Jak ale upravit jídelníček tak, aby byl udržitelný po celý rok? Nemusíte si odepřít každé jídlo, které máte rádi, zkuste ho udělat zdravěji.

Ukážeme si to například na oblíbených toustech! Je to jednoduché jídlo hotové během pár minut.

TIP na úvod: Nemáte toastovač? Podívejte se na naše nejnovější srovnání toastovačů. Některé pořídíte od 350 Kč.

Dietní tousty

Základem dietních toustů je výběr pečiva. Sáhnout můžete po toustovém chlebu s přidanou vlákninou, tmavém toustovém chlebu celozrnném nebo dokonce proteinovém toustovém chlebu. Pro lidi trpící celiakií (alergií na lepek) jsou k dostání i bezlepkové tousty.

Celiakie je alergie na lepek (gluten) – tedy obilnou bílkovinu.

Nenechte se zmást, pokud chcete celozrnné pečivo, musí tak být i nazvané. V případě, že se pečivo nazývá více zrnné, či cereální – nejedná se o celozrnné pečivo a nekladou se legislativní nároky na složení.

‘‘Vnitřku‘‘ toustu se fantazii meze nekladou, pokud zvolíte nezapečenou verzi, můžete si toustový chleba namazat například cizrnovou pomazánkou humusem a dovnitř vložit zeleninu, co máte rádi, jako rajčata, okurku, salát apod.

Dále přidáte kvalitní šunku a sýr a máte skvělou svačinu.

Recept: Zapečený toust 

Ingredience:

celozrnný toustový chléb z Lidlu, vepřová výběrová šunka, sýr Gouda, pórek, domácí kečup, či kvalitní kečup ze zdravé výživy

Postup:

Kečupem namažeme oba kusy toustu, vrstvíme šunku, sýr a pórek nakrájený na drobná kolečka, přiklopíme druhým kusem toustového chleba a dáme zapéct.

A co toust ‘‘na sladko‘‘?

Recept: Francouzský skořicový toust

Ingredience:

1 celé vejce ,2 lžíce polotučného mléka bez laktózy, nebo kokosové mléko, 1 lžička sladidla (med, čekankový sirup apod.), 1 lžička mleté skořice , oblíbené ovoce

Postup:

V misce rozšlehejte vejce, mléko, sladidlo a skořici. Do směsi namočte chleba z obou stran. Na rozehřáté pánvi toust z obou stran opečte.

Mluvíme tu o zdravé verzi, pokud si toust ale chcete vylepšit, opečte ho na másle.

Co patří do čerstvého toustu:

Lučina, skyr či žervé, zelenina: salát, okurka, rajče, vajíčkové či tvarohové pomazánky, šunka, sýr.

Co patří do zapékaného toustu:

V Případě zapékání udělá největší službu sýr, čím více tučný, tím se více rozteče. Cibule, pórek, listy bazalky apod. dodá toustu novou chuť a celý toust hezky provoní. 

Lze si toustový chléb upéct doma?

Ano, lze. Na internetu je hned několik receptů na ten pravý nadýchaný toustový chléb.

Pokud chceme ‘‘tousťák‘‘ s opravdu poctivou dávkou vlákniny, je domácí výroba zaručenou cestou jak ho získat.

Jídelníček s vlákninou je navíc pro náš zdravotní stav důležitý, protože pomáhá správnému trávení. Pokud navíc hubnete, potěší vás fakt, že vláknina dodává pocit plnosti.

Celozrnný toustový chléb recept

Ingredience:

  • 3 hrnky teplé vody
  • 1 lžíce sušeného droždí nebo 25 g čerstvého
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • 3 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2,5 až 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 - 1,5 lžíce soli
  • Podle chuti: semínka, oříšky, bylinky
domácí toustový chleba

Postup:

V míse smíchejte teplou vodu, droždí a cukr. Voda teplá – ne horká, abychom ‘‘nezabili‘‘ kvasinky ve droždí.

Droždí je aktivní v momentě, kdy se začínají tvořit bublinky na povrchu, přidejte ocet a olej.

Přidávejte hrnek po hrnku hladkou mouku, mezi každým hrnkem pořádně zamíchejte těsto. Teď přidávejte celozrnnou mouku a sůl, opět postupně, důkladně míchejte mezi každým přidáním. Toto těsto bude velmi řídké, kašovité a lepivé. Přidejte semínka, ořechy, sušená rajčata apod.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout okolo 30 - 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Pomáhám si troubou, kterou krátce zapnu na minimum, opět vypnu a vložím těsto dovnitř. Dejte jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká). Nebo využijte domácí pekárnu Delimano Joy, která celý proces urychlí.

Předehřejte troubu na 185 °C. Pomocí stěrky přesuňte těsto do dvou vymazaných forem a nechte ještě jednou vykynout.

Povrch ještě posypejte semínky či bylinkami a dejte péct přibližně na 50 minut, dokud není na povrchu zlatohnědý.

Že je chleba hotový, poznáte také na první pohled jednoduše tak, že se odchyluje od stěn formy a vzniká po obvodu malá skulina. Když chleba přendáte na mřížku, při chladnutí se nezapaří.


Ohodnoťte náš článek

Celkové hodnocení: 5 / 5. Počet hlasů: 1

  • 15. února 2022

O autorovi

Libor Krejčí
 

Zajímám se o sport a zdravou stravou. Moje články se proto objeví především v kategorii sportu a zdraví, kde budu za vás testovat jednotlivé produkty. Doufám, že moje poznatky vám usnadní vaše nákupy.