Proč by vám neměla ujít látka NMN, která zpomaluje stárnutí?

NMN a stárnutí

NMN - látka, která se v poslední době často skloňuje v souvislosti se stárnutím, omlazujícími procedurami a doplňky stravy. Co si vlastně pod touto neurčitou zkratkou představit a k čemu NMN slouží? Na to se blíže podíváme v našem článku.

Co je to NMN?

NMN je zkratkou pro nikotinamidmononukleotid - sloučeninu běžně se vyskytující  v lidském těle, která hraje klíčovou roli v produkci energie. Je to také předchůdce molekuly zvané NAD+ (nikotinamidadenindinukleotid), která je nezbytná pro energetický metabolismus a opravu DNA.

Po těchto zjištěních se stal NMN populární jako doplněk stravy s potenciálními anti-aging výhodami, protože se věří, že zvyšuje hladiny NAD+ v těle. 

Vědci zkoumají možnost, že doplňování NMN může pomoci zlepšit energii, metabolismus, funkci mozku, srdce a dalších orgánů, stejně jako zpomalit stárnutí. 

Vybíráme za vás: Nejlepší nabídka pro dnešní den?

NMN Minus-Age.cz

Testovali jsme NMN za vás - od českých doktorů. Nejčistější složení, podložené studiemi a za nejnižší cenu (vzhledem ke kvalitě).

Nikotinamidmononukleotid hraje klíčovou roli v produkci energie, a je také předchůdcem molekuly NAD+, jak již bylo zmíněno výše. Jelikož NADH je kofaktorem pro procesy probíhající v mitochondriích, pro sirtuiny a pro PARP, byl NMN studován na zvířecích modelech jako potenciální neuroprotektivní látka a činidlo zpomalující stárnutí.

Firmy zabývající se distribucí doplňků stravy, prodávají produkty s NMN právě díky těmto potenciálním účinkům.

Ve studii provedené na Keio University v Japonsku bylo prokázáno, že dávky až 500 mg jsou pro muže bezpečné. 

Klinické studie také zjistily, že NMN zlepšuje citlivost svalů na inzulín u předdiabetických žen.

Je důležité poznamenat, že ačkoli NMN je obecně považován za bezpečný, jeho dlouhodobé účinky a bezpečnost nebyly plně prozkoumány.

Proto by měl být užíván pod dohledem zdravotnického odborníka. Doporučuje se začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, pokud je to tolerováno.

Kde NMN najdeme?

NMN (nikotinamidmononukleotid) je běžně přítomen i v různých potravinách.

Ačkoli množství NMN může být relativně malé, mohou přesto přispívat k celkové hladině této látky v těle. 

Patří sem:

  • avokádo
  • brokolice
  • hovězí maso
  • kvasnice
  • zelí
  • ořechy a semena
  • celozrnné výrobky

I když tyto potraviny obsahují NMN, je důležité si uvědomit, že množství NMN, které můžeme získat z naší stravy, je obecně mnohem menší než množství, které může být získáno z doplňků stravy.

NMN jako doplněk stravy

NMN je oblíbený jako doplněk stravy z několika důvodů.

Jedním z nich je, že může potenciálně pomoci zvýšit energetický metabolismus a opravu DNA tím, že zvyšuje hladiny NAD+ v těle. 

To může mít následně pozitivní dopad na různé funkce těla, jako je funkce mozku a srdce.

Zpomaluje stárnutí

Kromě toho se věří, že NMN výrazně zpomaluje procesy stárnutí v buňkách a jeho dlouhodobé užívání by mohlo vést ke zkvalitnění a prodloužení života.

Všechna tato tvrzení jsou však blíže prozkoumána pouze na zvířatech - i když u lidí působí látka stejně, výzkum je ještě v plenkách a není přesně známo, jaké dávky jsou optimální, co všechno může NMN v těle ovlivnit, nebo jaké mohou být vedlejší účinky při užívání ve formě doplňků stravy.

Držte se doporučenného dávkování

Samotné užívání pak závisí na individuálních potřebách a doporučeních zdravotnického odborníka.

Obecně se doporučuje začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, v průběhu sledujte reakci těla a vaši snášenlivost. 

Dávkování může být také ovlivněno faktory jako je věk, zdravotní stav a další. Pokud užíváte jiné léky nebo trpíte chronickým onemocněním, je na místě se před zahájením užívání NMN doplňků stravy poradit s ošetřujícím lékařem či lékárníkem.

Prémiové doplňky stravy Minus-Age s českou výrobou

NMN se často kombinuje s resveratrolem a vitamínem C pro maximální účinky.

Hrozí zákaz prodeje NMN jako doplňku stravy?

Konec prodeje NMN jako doplňku stravy je poměrně reálný - nemusíte mít obavy, není za tím potenciální nebezpečí nebo zdraví ohrožující vedlejší účinky.

Proč tedy?

Podle informací na webu Code of Life se některé země, včetně Austrálie a Nového Zélandu, rozhodly regulovat prodej NMN a klasifikovat jej jako lék místo doplňku stravy.

To by znamenalo, že by byl prodej NMN bez lékařského předpisu zakázán. 

Tento krok je motivován obavami o bezpečnost a účinnost NMN.

Ačkoli existují studie naznačující potenciální přínosy NMN pro zdraví a dlouhověkost, jeho dlouhodobé účinky a bezpečnost nebyly plně prozkoumány. 

Pokud budou ostatní země následovat Austrálii a Nový Zéland, může to mít vliv na dostupnost NMN pro spotřebitele po celém světě. Zatím není jasné, zda se tato regulace rozšíří i do České republiky.

Proč tedy užívat NMN?

  • Zvýšení energetického metabolismu - NMN hraje klíčovou roli v produkci energie v těle tím, že zvyšuje hladiny NAD+.
  • Podpora opravy DNA - tato sloučenina je také zásadní pro opravu DNA, což může mít pozitivní vliv na celkové zdraví a dlouhověkost.
  • Možné anti-aging výhody - některé studie naznačují, že doplňování NMN může pomoci zpomalit proces stárnutí tím, že zlepšuje energetický metabolismus a opravu DNA.
  • Zlepšení funkce mozku a srdce - NMN může mít pozitivní dopady na různé funkce těla, včetně mozku a srdce.
  • Zlepšení citlivosti na inzulín - klinické studie zjistily, že NMN může zlepšit citlivost svalů na inzulín, což by mohlo mít přínos pro lidi s prediabetesem nebo diabetem.

Potenciální neuroprotektivní výhody - NMN byl studován jako potenciální neuroprotektivní látka, což znamená, že by mohl pomoci chránit nervové buňky před poškozením.

Jak užívat NMN?

Optimální dávkování NMN se může lišit podle různých faktorů, jako je věk, hmotnost, zdravotní stav a individuální potřeby.

Většina studií navrhuje denní dávku mezi 250-500 mg.

NÁŠ TIP: Doporučuje se začít s menší dávkou (např. 125 mg) a postupně ji navyšovat, zatímco sledujete reakci svého těla.

Je třeba ale stále myslet na to, že nemáme všechny údaje o účincích NMN na lidský organismus - ideální dávku přímo na míru tedy nelze určit a nezbývá nic jiného, než se držet výše uvedených pokynů a poradit se se svým ošetřujícím lékařem, lékárníkem či jiným specialistou.

Kdy užívat NMN?

Nejlepší doba užívání NMN závisí na osobních preferencích a životních návycích:

Ráno - někteří lidé dávají přednost užívání doplňků stravy po probuzení nebo během snídaně, protože věří, že tím nastartují svůj metabolismus na celý den.

V době oběda - jiní volí dobu oběda, protože se cítí energičtější během odpoledne, pokud doplňky stravy konzumují spolu s jídlem.

Večer - někteří uživatelé preferují užití doplňků stravy ve večerních hodinách či těsně před spánkem, protože se domnívají, že noční příjem umožňuje lepší vstřebávání díky snížené trávicí činnosti během spánku.

Expert radí

Nejlepší dobou pro užívání NMN je doba, kdy se hodí do vaší denní rutiny a životního stylu. Pro dosažení maximálního přínosu je důležité být v načasování suplementace důsledný.


Optimální dávka i čas mohou být uváděny přímo výrobcem na etiketě produktu - toto doporučení se snažte dodržet, zejména co se velikosti dávky týče. V jiném množství se užívají například tablety s NMN a jinak je to u rozpustných práškových suplementů.

Má NMN i nějaké nevýhody?

Stejně jako jakýkoliv jiný lék či doplněk stravy, i u NMN najdeme nějaké mínusy. Patří sem například:

  • Nedostatek dlouhodobých studií - dlouhodobé účinky a bezpečnost užívání NMN nebyly plně prozkoumány, což může být pro některé jedince důvodem k obavám.
  • Riziko vedlejších účinků - ačkoli je NMN obecně považován za bezpečný, u některých uživatelů mohou nastat vedlejší účinky, jako jsou nevolnost, závratě nebo zažívací potíže. Závažné vedlejší účinky však dosud nebyly posány.
  • Vysoká cena - NMN je poměrně drahý doplněk stravy a měsíční dávka je zásah do rozpočtu.
  • Nejistota v účincích - i když existuje mnoho studií naznačujících možné přínosy NMN, ne všechny tyto účinky byly potvrzeny a mohou se lišit mezi jednotlivci.

Ohodnoťte náš článek

Celkové hodnocení: 5 / 5. Počet hlasů: 1

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálních studií na Prešovské univerzitě v Prešově. Má ráda knihy, procházky za jakéhokoli počasí, ale ze všeho nejraději má psaní. 

Rada zkouší nové věci a o své pocity a postřehy se dělí s ostatními. V redakci má na starosti testování spotřebičů. Lenka má velké zkušenosti z práce pro mobilního operátora (soda.o2.sk), kde se věnovala hodnocení telefonů. 

Více článků od tohoto autora