Kokosový olej - vše, co potřebujete vědět

Kokosový olej - vše, co potřebujete vědět

Kokosový olej je jednou z nejznámějších surovin, která si za poslední roky získala obrovskou slávu. Patří mezi nejpoužívanější oleje na světě a připisuje se mu přívlastek "superpotravina". Obsahuje totiž množství prospěšných vitamínů a minerálů a má nekonečný zástup pozitivních účinků na lidské tělo. 

Čtěte dál a dozvíte se, jak se kokosový olej získává, jak se vyrábí, kde všude ho můžeme použít, jaké jsou jeho blahodárné účinky a zda má i nějaké nežádoucí vlastnosti.

Výroba kokosového oleje

Panenský kokosový olej se získává lisováním (extrakcí) dužiny kokosových ořechů sesbíraných z palmy kokosové. Této bílé masité dužině se říká také kopra. Kokosový olej obsahuje přibližně 80 % nasycených a 20 % nenasycených mastných kyselin.

Kromě panenského kokosového oleje rozlišujeme i rafinovaný kokosový olej. Ten ale není vhodný ke konzumaci, nemá žádnou kokosovou chuť ani vůni a používá se spíš ke kosmetickým a farmaceutickým účelům.

Nejznámějšími a největšími producenty kokosového oleje jsou Filipíny, Indonésie a Indie, které každý rok vyprodukují několik tisíc tun této suroviny - jejich společný podíl na celkové světové produkci činí přibližně 77 %, a to už rozhodně není zanedbatelné číslo.

Palma kokosová

Kokosový olej se vyrábí z ořechů posbíraných z palmy kokosové.

Účinky kokosového oleje

Asi nejvíc vás zajímají tolik opěvované účinky kokosového oleje na naše zdraví. A když se vám některé budou zdát nereálné, existují studie, které tyto kouzelné benefity dokazují.

Mezi nejznámější účinky, které má kokosový olej na lidské zdraví, patří:

1. Zvýšení hladiny dobrého cholesterolu

V našem těle se nacházejí dva typy cholesterolu - jednomu říkáme lidově dobrý, a ten plní funkci, kterou bychom od lipidu očekávali. Zabudovává se do buňkových membrán a pomáhá tělu správně fungovat. Na druhé straně stojí špatný cholesterol, který je zodpovědný za vznik a rozvoj onemocnění srdeční soustavy.

Výzkumníci předpokládají, že řetězce MCT v kokosovém oleji jsou zodpovědné za zvýšení hladiny dobrého cholesterolu.

2. Kontrola hladiny krevního cukru

U MCT řetězcích v kokosovém oleji ještě chvíli zůstaneme. Pomáhají v našem organismu zachovávat inzulínovou senzitivitu, která je narušena například při vzniku a rozvoji cukrovky II. typu. Kokosový olej tak pomáhá při regulování hladiny krevního cukru a je účinný i při prevenci proti ateroskleróze.

3. Kokosový olej na obličej

Kdo z nás by netoužil po nádherné pokožce, která je dokonale vyživená a zářivá? V případě, že trpíte na suchou a šupinatou pokožkou, je ten správný čas sáhnout po kokosovém oleji. V tomto případě se zaměřte na vnější aplikaci, protože kokosový olej:

  • vyniká protizánětlivými účinky a podporuje i vznik bariéry, která přirozeně stojí mezi bakteriemi vnějšího prostředí a naší pokožkou. 
  • zpomaluje tvorbu a prohlubování vrásek
  • pomáhá při léčbě kožních problémů jako jsou psoriáza, dermatitida, ekzémy
  • dokáže uklidnit a regenerovat sluncem spálenou pokožku

Máte možnost sáhnout po čistém kokosovém oleji, nebo dát přednost krémům, které jsou o kokosový olej obohacené a nesou v sobě i další cenné látky.

Kokosový olej je vhodný na obličej

Kokosový olej pleť zjemňuje, hydratuje, vyživuje a můžete ho použít buď samotný, nebo jako přísadu v hotových kosmetických produktech. 

4. Kokosový olej na tělo

Pokud toužíte po krásné a pevné pokožce celého těla, vytvořte si doma účinný peeling. Zkombinujte kokosový olej se zrníčky kávové sedliny a používejte směs během večerního sprchování. Vaše pokožka vám poděkuje zářivým a krásným vzhledem.

5. Účinný bojovník s kvasinkami

Kvasinky jsou v našem těle původci mnohých problémů. Stojí za zhoršeným trávením i gynekologickými těžkostmi. Užívání kokosového oleje má však na tento problém skvělý účinek. Jak už jsme zmínili, kokosový olej má protizánětlivé a také antibakteriální účinky a díky této schopnosti si dokáže poradit i s kvasinkami.

6. Prevence proti nemocem jater

Játra představují v našem organismu úlohu továrny, která se svědomitě snaží o odstranění všech škodlivých a toxických látek z našeho organismu. Časem a vlivem vnějších faktorů však postupně začíná její funkce slábnout a objevují se první nemoci. Studie ale potvrzují, že v kokosovém oleji se nachází látky, které bojují proti vzniku onemocnění jater.

Peeling z kokosového oleje

Vyrobte si doma vlastní kokosovo-kávový scrub a vaše pokožka se vám odmění.

7. Kokosový olej i na zuby

Kokosový olej je díky svým antibakteriálním vlastnostem skvělou volbou i v oblasti dentální hygieny. Bakterie žijící na povrchu zubů tvoří zubní povlak stojící za vznikem a rozvojem onemocnění jako je zubní kaz nebo paradentóza. Kokosový olej můžete zařadit do své péče a vyhnout se tak onemocněním ústní dutiny. A navíc, vaše zuby budou přirozeně bělejší a zdravější! 

8. Kokosový olej na vlasy

Kokosový olej se postará i o vaši korunu krásy. Vlasy vyživí díky svému jedinečnému složení - vitamínům E a K, železu a mastných kyselin, zacelí roztřepené konečky, pomůže v boji proti lupům a zničí bakterie a plísně.

Kokosový olej jednoduše rozpustíte a nanesete na celou délku vlasů jako kondicionér nebo zábal.

Domácí výživná maska na vlasy z kokosového oleje:

V misce smíchejte 2 PL kokosového oleje, přidejte vaječný žloutek a 1 PL medu. Pomocí štětce na barvení vlasů postupně naneste masku od kořínků až ke konečkům vlasů, 2 minuty jemně masírujte do pokožky hlavy a nechte působit 1 hodinu. Potom vlasy umyjte šamponem. Opakujte 1-2 krát týdně.

9. Kokosový olej na hubnutí

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale kokosový olej vám může pomoct i při shazování přebytečných kilogramů. Výzkumy dokazují, že jeho mastné kyseliny pomáhají redukovat tuk z oblasti břicha.

Na co můžete kokosový olej použít?

Obrovskou výhodou kokosového oleje je, že má široké uplatnění při vnitřní i vnější péči organismu. Je skvělým pomocníkem ve zdravé kuchyni.

Vyzkoušejte například lahodné banánové lívance s borůvkami, které jsou absolutně bez mouky, a tak jsou vhodné i pro ty, kteří ve svém životě trpí alergií na obilniny, intolerancí nebo celiakií. Jak na to?

Budete potřebovat:

  • 1 banán
  • hrst borůvek
  • vajíčko
  • 1 lžičku kokosového oleje

Banán rozmačkejte a smíchejte s vyšlehaným vajíčkem a borůvkami. Na pánvi rozehřejte lžičku kokosového oleje.

Ze vzniklé směsi odeberte jednu až dvě polévkové lžíce a vzniklé lívance jemně opékejte na kokosovém oleji. Banánové lívance jsou skvělou volbou ke snídani nebo rychlé svačině.

palačinky z kokosového oleje

Palačinky bez mouky opečené na kapce kokosového oleje potěší vaši figuru.

Pokud plánujete kokosový olej použít pro svou vnější krásu, vytvořte si domácí peelingy nebo ozdravující masky, ve kterých můžete kombinovat kokosový olej spolu s dalšími ingrediencemi.

Ne nadarmo mnoho zastánců přírodní kosmetiky říká, že byste si měli na tvář a tělo dát jen to, co byste i snědli. Je také výborným pomocníkem v boji proti celulitidě.

Jak skladovat kokosový olej?

Kokosový olej je dobré skladovat ve skleněné lahvi s pevným uzávěrem. Není potřeba ho uchovávat v ledničce, dbejte ale na to, aby se nacházel na tmavém místě. Nelekněte se, pokud se jeho struktura změní z kapalné na tuhou.

Kvalitní kokosový olej má totiž při pokojové teplotě tuhou konzistenci a rozpouští se při teplotě 24-25 °C. Pokud ho budete používat například na vlasy, tvář nebo tělo, nikdy ho neohřívejte v mikrovlnce, zničili byste totiž všechny prospěšné látky. Raději ho zahřejte a rozpusťte v dlaních.

Cena kokosového oleje

Cena kokosového oleje se pohybuje v závislosti na jeho čistotě. Cena kvalitního kokosového oleje se za 400 g pohybuje přibližně od 150 Kč do 600 Kč.

Nežádoucí účinky kokosového oleje

Kokosový olej je mnoha zdravotnickými organizacemi spíše doporučovaný. Vyskytly se ale už i názory, že kokosový olej obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové, která zvyšuje hladinu celkového cholesterolu v krvi (nejen toho dobrého). Pokud ho ale budete konzumovat s mírou, zpozorujete na sobě jeho ozdravné a zkrášlující účinky.

V těhotenství by se měl kokosový olej používat raději na vnější použití, což platí i pro maminky a jejich miminka.

Ohodnoťte náš článek

Celkové hodnocení: 5 / 5. Počet hlasů: 2

  • 28. května 2020

O autorovi

Veronika Ivánová
 

Veronika vystudovala Masmediální komunikaci a proto její práce v novinách, či psaní článků nejsou cizí. Zbožňuje cestování a jak říká, minula by poslední peníze na jakýkoliv výlet (a dobré jídlo). Rada sportuje a zajímá se o módu, kosmetiku a lifestyle.

Více článků od tohoto autora

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: