Nutiva.cz: Zdravé potraviny v BIO kvalitě - Recenze a zkušenosti
Zdravé jídlo nemusí automaticky znamenat drahé jídlo. Stejně, jako zdravé hned neznamená špatné nebo našim chuťovým pohárkům nelahodící.
Často je to jen o tom najít nějaký ten kompromis. Nebát se vzdát se dosavadních stravovacích návyků, pokud nejsou správné. Vypustit ze svého jídelníčku to, co pro tělo není prospěšné a naopak, přijmout to, z čeho organismus může mít užitek, nejen požitek.
Dnes vám přinášíme tipy na chutné a zdravé trvanlivé potraviny z e-shopu Nutiva, které nezruinují vaši peněženku. Všechny jsme je poctivě vyzkoušeli, ochutnali, navařili z nich a napekli. Nechte se inspirovat!
Zatímco kdysi bylo nakupování potravin přes internet spíš neobvyklé, dnes tuto pohodlnou možnost využívá čím dál víc lidí. Stejně tak přibývá e-shopů, kde je možné potraviny nakoupit. Jedním z nich je i e-shop Nutiva.cz.
V tomto e-shopu najdete různé zdravé sladké i slané pamlsky, kvalitní čokolády, ořechová másla, sušené ovoce, ořechy, superpotraviny, semínka, nápoje a také všechno pro zdravé a chutné vaření a pečení - dochucovadla, luštěniny, obilniny, džemy nebo kompoty.
Nechybí ani kuchařské knihy pro ty, kteří neustále a rádi zkouší nové a nové recepty.
My jsme si z e-shopu Nutiva.cz objednali krabici plnou dobrot - různé zdravé snacky, ovoce sušené mrazem, zdravé varianty klasických mouk pro zdravé vaření a pečení, ale například i zdravou himalájskou sůl či sezamový olej.
Jak jsme s nimi byli spokojeni?
Naše videorecenze
Zdravé potraviny od Nutivy - Naše zkušenosti
Klasická bílá mouka je v našich domácnostech využívána opravdu hojně a titul nejpoužívanější ingredience při pečení jí opravdu nepatří jen tak náhodou. Využíváme ji při pečení sladkých i slaných dobrot, při kváskování nebo přípravě oblíbených palačinek.
Ne každý ale ví, že bílá mouka rozhodně není pro naše tělo ta nejlepší volba. Pokud ji totiž porovnáme se zdravějšími alternativami, jako je například celozrnná mouka, zjistíme, že v porovnání se svou zdravější "sestrou" je ochuzená o důležité látky.
Bílá mouka kvůli svému způsobu zpracování obsahuje až o 75 % méně železa než celozrnná mouka, dále o 60 % méně vápníku, o 75 % méně zinku nebo o 85 % méně vitamínu E. Pro lidské tělo má tak prakticky nulovou prospěšnost.
A tak se není čemu divit, že stále více lidí sáhne po zdravějších alternativách, kterých je v současnosti víc než dost. Pokud se rozhodnete vyškrtnout ze svého jídelníčku bílou mouku a nahradit ji zdravějšími možnostmi, na výběr máte z více druhů mouk - celozrnné, špaldové, pohankové, mandlové či kokosové mouky.
Pokud chcete péct o něco zdravěji, díky své nasládlé chuti je pro vás vhodnou volbou mandlová a stejně tak i kokosová mouka. S oběma moukami jsem už toho ve své kuchyni napekla dost. Podívejme se nejprve na mé zkušenosti s kokosovou moukou BONITAS v BIO kvalitě.
Mezi největší plusy kokosové mouky patří bezpochyby to, že je 100% bezlepková. Je velmi dobře stravitelná a pochlubit se může i vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Je ideální i pro diabetiky, protože pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Za plus této kokosové mouky považuji jednoznačně také její BIO kvalitu.
Kokosová mouka má sladkou chuť a kokosové aroma, a tak je vhodná především na pečení sladkých pokrmů. To ale není pravidlem. Kokosovou mouku je možné použít klidně například k zahuštění omáček, polévek nebo k obalování.
Pozor ale na její vyšší absorpční schopnost. Nasaje totiž větší množství tekutin než jiné mouky, a při jejím nadměrném použití může být těsto sušší nebo rozpadající se. I proto ji nemůžeme použít v každém receptu jako 100% náhradu.
Pokud plánujete nahradit klasickou hladkou bílou mouku kokosovou moukou, měli byste vědět, že jedna čtvrtina hrníčku kokosové mouky odpovídá jednomu hrníčku klasické hladké mouky.
Já osobně s kokosovou moukou nejraději peču zdravé pamlsky. Mým favoritem je citronovo-kokosový koláč, do kterého nejde kromě té kokosové mouky žádná jiná.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
od 55 Kč
Hodnocení
Každá miska je jedinečný a originálny unikát.
Další zdravou náhradou klasické bílé mouky je mandlová mouka. Ta se vyrábí rozemletím jader mandlí, které jsou oblíbené kvůli svému vysokému obsahu zdraví prospěšných látek a živin.
Obsahuje vlákninu, která podporuje trávení. Je bohatá také na vitamin E, ale také vápník, hořčík nebo zinek. V porovnání s běžnou bílou moukou má až třikrát víc bílkovin. Podobně jako kokosová mouka upravuje hladinu cukru v krvi a proto je vhodná i pro diabetiky nebo lidi se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Argumentem je i vysoký obsah zdravých tuků.
Mandlová mouka od FARMLAND neobsahuje nic jiného než pomletá jádra mandlí. Je tedy vhodná i na bezlepkové pečení pro celiaky. Může posloužit jako 100% náhrada klasické mouky, ale také jen jako částečná náhrada.
Mouka má sladkou oříškovou chuť a proto bývá nejčastěji používána při pečení palačinek, zákusků, dortů atd. Má ale mnohem větší potenciál a využít ji je možné například i na přípravu mandlového mléka, ale také při vaření k zahuštění a podobně.
Mandlová mouka obsahuje zdravé tuky, což je nesporně její výhodou, ale na druhé straně může spíš oxidovat, tedy zkazit se. A proto by měla být spotřebovaná co nejdříve a uchovávaná ideálně ve skleněné uzavřené nádobě.
Mandlovou mouku koupíte v e-shopu Nutiva.cz dokonce i bez obalu a bez zbytečných plastů. Stačí si jen vybrat požadované množství a mouka k vám poputuje zabalená v papíru. Za toto má ode mě Nutiva palec nahoru. Jen tak dál. 🙂
S mandlovou moukou doma hodně, hooodně pečeme, ale i vaříme. Musím ale přiznat, že naše začátky nebyly úplně ideální. Mandlová mouka má totiž stejně jako kokosová mouka vyšší podíl vlákniny a dokáže absorbovat víc tekutin než jiné klasické mouky. Pokud se tedy rozhodnete pro 100% náhradu klasické mouky mandlovou moukou, měli byste zvýšit množství použitých tekutin v receptu.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
od 90 Kč/100 g
Hodnocení
Sušené ovoce je velmi diskutovaným tématem. Zatímco pro někoho jde o zdravé mlsání, podle názorů odborníků jsou tyto pochutiny často plné zbytečných sacharidů a přidaných cukrů, a proto bychom je měli konzumovat jen s mírou, pokud vůbec.
V poslední době se však trendem v sušení ovoce stala tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem. Jde o nejšetrnější způsob konzervace ovoce, při které nedochází ke ztrátě důležitých vitamínů a cenných látek.
Během tohoto procesu je ovoce po sběru hned zmrazeno a následně přemístěno do lyofilizační komory, kde se sníží tlak a teplota na sušení se pohybuje v rozmezí od -60 °C až do -80 °C. Při tomto procesu se odpaří všechna voda a takto vysušené ovoce vypadá téměř jako čerstvé. A to jednak svým tvarem, ale i barvou.
Mražené maliny FARMLAND neobsahují nic jiného než maliny. Žádné přidané cukry nebo konzervanty. Jsou stejně zdraví prospěšné jako čerstvé maliny. Obsahují vitamin C, vitamin A i vitamin E. Podporují imunitní systém i zdraví očí. Pravidelnou konzumací je možné docílit i zlepšení stavu vlasů, nehtů a pleti.
Ovoce sušené mrazem má široké možnosti využití. Je možné si na něm pochutnat jen tak, ale také je možné ho použít při přípravě sladkých pamlsků a dezertů. Je vhodné také do koktailů či smoothies. Po namočení do vody se dá použít a konzumovat jako čerstvé ovoce.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
50 Kč
Hodnocení
Kromě klasického ovoce sušeného mrazem existuje i ovoce sušené mrazem v prášku. My jsme vyzkoušeli jahody sušené mrazem v práškové formě.
Práškové ovoce má stejné benefity a hodnoty jako celé ovoce sušené mrazem. Rozdíl je jen v jeho formě. Takovéto ovoce je totiž rozdrobené úplně na prášek.
Všechny jeho živiny, vitamíny a důležité látky zůstávají zachovány. Neobsahuje žádné přidané látky, žádný rafinovaný cukr nebo konzervanty.
Ovoce sušené mrazem v prášku má široké možnosti využití, i když to tak hned na první pohled nemusí vypadat. Stačí však jen trocha fantazie. Prášek můžete přidat například do kaší, smoothies, palačinkového těsta, do jogurtů, krémů nebo do různých RAW koláčků a dezertů.
Plusem je, že takováto forma sušeného ovoce plní zároveň i úlohu přírodního barviva. Můžete jím zabarvit těsto nebo krém do dortu.
Prášek chutná skvěle, jako čerstvé jahody právě natrhané na zahradě.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
140 Kč
Hodnocení
Pro děti, které často jedí ovoce "dobrovolně povinně", tu máme ovocné minipiškoty. Ty představují skvělý způsob, jak dát vašemu dítěti něco zdravého, na čem si ale zároveň také pochutnají.
Ovocné minipiškoty FARMLAND obsahují mrazem sušené ovoce v prášku - mango, banán a maracuja, slisované do chutných minipiškotů. Tato kombinace je nejen zajímavá, ale i mimořádně chutná.
Na rozdíl od klasických piškotů neobsahují žádný přidaný cukr. Jsou však o něco tvrdší a pro konzumaci si vyžadují pořádné zoubky, proto nejsou vhodné pro ty nejmenší dětičky.
Je možné si je dopřát jen tak kdykoliv během dne nebo přidat do jogurtu či kaše. Poslouží také jako ozdoba na muffiny nebo různé dezerty.
Na našem trhu ovocné minipiškoty představují žhavou novinku, kterou si zamiluje každý, kdo ji vyzkouší.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
40 Kč
Hodnocení
Pokud máte v oblibě všechny ty zdravé, chutné snacky, ať už k dopolednímu nebo odpolednímu mlsání, stejně jako já, Smoothie snack od FARMLAND si zamilujete.
Podobně jako ovocné minipiškoty i tento snack obsahuje ovoce, konkrétně jahody, a je doplněný také o zeleninu - šťávu z černé mrkve se sladkou chutí. Tato netradiční, ale vydařená kombinace byla spojena s bílým odtučněným jogurtem a výsledkem je chutné smoothie slisované do malých kostiček.
Dá se jimi ochutit jogurt, cereálie, ovesné vločky nebo cokoliv jiného. Fantazii se meze nekladou.
Jsou vhodné pro malé i velké mlsouny. Co je však rozhodně nutné vědět, je, že obsahují cukr.
Výrobce neuvádí, o jaký druh cukru jde, resp. neuvádí, že jde o některou ze zdravých náhrad cukru, jako například kokosový cukr nebo stévie a podobně. Dá se tak předpokládat, že jde o klasický bílý rafinovaný cukr, za což má ode mě tento, i když chuťově dobrý, ale méně zdravý snack mínus.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
35 Kč
Hodnocení
Dalšími z edice chutných a výživných snacků jsou i BIO Kokosové chipsy BONITAS.
Kokosové chipsy jsou skvělou a navíc mnohem zdravější alternativou ke klasickým chipsům, kterým mnozí neumí odolat. Zatímco klasické chipsy jsou plné zdraví škodlivých látek, které nasají při své technologické úpravě, a také sacharidů a tuků, kokosové chipsy jsou bohaté na minerály a vitamíny prospěšné pro tělo.
Kokos obsahuje minerály hořčík, železo, zinek či fosfor i vitamíny skupiny B a vitamín C. Dále představuje velmi dobrý zdroj vlákniny, který dokáže regulovat trávení, jeho konzumace může být prospěšná i pro lidi s chorobami jater, žlučníku nebo s chronickou pankreatitidou.
Tato chuťovka je navíc velmi dobrým zdrojem energie a dokáže výborně zasytit. Skvěle proto poslouží jako svačina.
Využití chipsů je různé. Velmi ráda je konzumuji jen tak, místo klasických chipsů, nebo je často používám i na ozdobení zdravých koláčků.
Kokosové chipsy jsou dostupné i ve verzi s kakaem a chutnají doslova famózně.
U nás doma jsme si je neskutečně oblíbili. Oproti klasickým kokosovým chipsům se liší nejen barvou, ale i složením. Obsahují kakaový prášek, nektar z květů kokosové palmy na dochucení a také trochu soli.
Škoda jen toho malého 30gramové balení, které se dá sníst téměř na posezení. 🙂
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
30 Kč
Hodnocení
Snídaně bývá často označována za nejdůležitější jídlo dne a snídaňová kaše zase jako jedno z nejlepších jídel ke snídani. Důvodů je vícero.
Snídaňové kaše jsou jednoduché a rychlé na přípravu - obvykle se zalívají teplou vodou nebo mlékem. Dá se do nich přidat cokoliv - čerstvé nebo sušené ovoce, semínka nebo ořechy. Díky tomu, že si je můžete připravit pokaždé jinak, se jich nepřejíte.
Dobré, kvalitní kaše mají vyvážené složení, dodají energii a zasytí.
Jednou z takovýchto kaší je i BIO Pohanková kaše s banánem a kakaem v BIO kvalitě. Pohanka jako taková má vyšší výživovou hodnotu než jiná zrna. Obsahuje bílkoviny, minerály, antioxidanty i vlákninu a esenciální aminokyseliny.
Připisuje se jí pozitivní vliv na imunitní systém, krevní oběh a je vhodná i na odkyselení organismu. Je ideální i pro diabetiky, protože obsahuje sloučeninu D-chiro-inozitol. Ta je potřebná k regulaci inzulínu.
Kromě diabetiků si s pohankou přijdou na své i celiaci. Neobsahuje lepek a proto je vhodná jako náhrada pšenice i ječmene.
Pohanková kaše má jemnou strukturu a mírně nahořklou chuť, kterou však zjemňuje banán a prášek z lucumy. Jde o zdravé ovoce, které bývá používané jako přírodní sladidlo. Kaše také obsahuje výživné quinoa vločky.
Svým složením tato kaše dokonale zasytí na celé dopoledne.
Příprava je jednoduchá - stačí smíchat tři polévkové lžíce kaše se 150 ml studené nebo teplé vody, případně mléka. Na dochucení můžete přidat libovolné ovoce.
I když má tato kaše přívlastek "dětská", kromě dětí si na ní zaručeně pochutnají i dospěláci.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
110 Kč
Hodnocení
Arašídový krém, známý také pod označením arašídové máslo, se v našich končinách stává čím dál tím vyhledávanější potravinou. Důvodem není jen jeho vynikající chuť, ale i zdravotní benefity, které přináší jeho konzumace.
Arašídové máslo má kvalitní složení skládající se z minerálů, vitamínů a proteinů. Nachází se v něm hořčík, zinek, draslík nebo fosfor a také vitamín B6 či vitamín E.
Obsahuje mononenasycené i polynenasycené mastné kyseliny, které v kombinaci s vitamínem E mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Má nízký obsah sacharidů a proto může být vhodné i pro diabetiky.
Arašídové máslo dokáže velmi dobře zasytit a dodat energii, pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a dokonce snižuje riziko nadváhy.
Samozřejmě, všechny výše zmíněné účinky se týkají jen kvalitních arašídových másel bez přidaných látek a bez přidaného rafinovaného cukru, ne laciných arašídových pomazánek ze supermarketu. Pokud si opravdu chcete dopřát kvalitu, sáhnout byste měli určitě po arašídovém másle se 100% podílem arašídů.
Vlastnosti kvalitního arašídového másla splňuje i arašídový krém jemný 100% Božské oříšky. Neobsahuje nic jiného než pomleté arašídy původem z Argentiny. Má výborné výživové údaje. Na 100 g tohoto arašídového másla připadá 49,7 g tuků, z toho 7,7 g nasycených mastných kyselin; 21,3 g sacharidů, z toho 4,9 g cukrů a 24,4 g bílkovin. Energetická hodnota je 587 kcal na 100 g másla.
Máslo má velmi dobrou nasládlou chuť s nádechem hořkosti. Má tzv. smooth konzistenci, je tedy jemné. Snadno se roztírá a dobře se s ním pracuje.
Arašídové máslo se neztratí v žádné kuchyni. Dá se použít při vaření, pečení na sladko i naslano, do kaší, smoothies nebo koktailů. U nás ho nejčastěji využíváme při přípravě banánovo-arašídového koktailu. Do 400 ml rostlinného libovolného mléka přidám jednu polévkovou lžíci arašídového másla, banán, špetku skořice a chutný, výživný koktail, který skvěle zasytí, je na světě.
390g balení arašídového másla 100% Božské oříšky vás aktuálně vyjde na 110 Kč, což se může zdát někomu hodně, ale v porovnání s jinými arašídovými másly jde o přijatelnou cenu.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
110 Kč
Hodnocení
Slunečnicový, řepkový či olivový olej. To je TOP trojka olejů, které v našich kuchyních používáme nejčastěji.
Existuje jich však daleko víc. Avokádový, kokosový, rýžový, dýňový, lněný, konopný, hroznový nebo sezamový olej, který jsme z e-shopu Nutiva.cz vyzkoušeli. Pojďme si o něm říct víc.
BIO sezamový olej BONITAS je olej lisovaný za studena, který pochází z kontrolovaného ekologického polnohospodářství. Má široké možnosti využití nejen v kuchyni, ale i v rámci zdraví nebo péče o tělo.
Co se týká využití v kuchyni, sezamový olej je ideální především na tzv. studená jídla, jako jsou různé saláty. Hodí se ale i k rybám, bramborám nebo k rýži. Použít se však dá i v teplé kuchyni, protože velmi dobře snáší i vyšší teploty, což znamená, že se nepřepaluje.
Sezamový olej má také pozitivní účinky na zdraví, a to díky obsahu důležitých vitamínů, jako B, C, E a minerálů vápník, železo nebo hořčík. Obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
K jeho účinkům patří podpora imunitního systému, podpora trávení, regulace hladiny cukru v krvi, snížení špatného cholesterolu, podpora činnosti ledvin a jater. Stimuluje také paměť a mozkové funkce.
Sezamový olej působí na tělo i zvenku. Pomůže se suchou pokožkou, ekzémem či psoriázou a má pozitivní vliv také na stav a kvalitu vlasů i nehtů. Velmi dobře poslouží také jako masážní olej.
Při vnitřním použití v případě nějakých akutních zdravotních problémů se 2 až 3krát denně užívá jedna čajová lžička, nejlépe před jídlem. Při preventivním užívání se konzumuje jedna čajová lžička denně před jídlem.
U nás doma našel sezamový olej využití především v kuchyni, při přípravě salátů. Má neutrální vůni a za mě osobně i chuť, která nic nepokazí.
Jak už u těchto různých zdravějších olejů bývá jakýmsi zvykem, i cena sezamového oleje je vyšší. Za lahev BIO sezamového oleje BONITAS s objemem 250 ml zaplatíte momentálně160 Kč.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
160 Kč
Hodnocení
Nejčastějším dochucovadlem různých pokrmů bývají bílé krystalky soli. Existuje ale množství druhů soli, jako například mořská sůl nebo himalájská růžová nebo dokonce i černá sůl. V poslední době nabírá na své popularitě právě himalájská sůl.
Ta je všeobecně považována za zdravější variantu, protože obsahuje víc minerálů. K dostání je bílá, růžová i černá himalájská sůl.
Bílá himalájská sůl je zpravidla slanější než růžová. Co se ale týká složení, velké rozdíly tu nenajdete. Také jejich účinky jsou téměř stejné.
Černá himalájská sůl v porovnání s bílou a růžovou himalájskou solí obsahuje sulfáty a sulfidy. Právě tyto látky stojí za chutí černé soli, která připomíná chuť vajec. Nechybí ani typické sírové aroma.
Takováto sůl má vysoký obsah železa a jiných důležitých minerálů. Má příznivý vliv na trávení, pročišťuje střeva, podporuje činnost jater i pankreatu. Je velmi vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem, kteří by se jinak solení běžnou solí měli vyhýbat. Síra jako taková má vliv i na stav pokožky, vlasů a nehtů.
I přes název himalájské černé soli není její barva až tak úplně černá, ale spíš šedá, v níž se objevuje i hnědá a růžová. Toto zbarvení je výsledkem obsahu minerálů.
Černou sůl můžeme použít v kuchyni při přípravě pokrmů a jejich dochucení. Své využití však najde i v koupelně jako přísada do koupele nebo tělový peeling. Já ji nejraději využívám k dochucování jídel.
Cena černé himalájské soli je víc než přijatelná.
Výhody
Nevýhody
Orientační cena
45 Kč
Hodnocení
Moje celkové hodnocení
Eshop Nutiva.cz je místo, kde si přijdou na své všichni vyznavači zdravé stravy. Pod jednou "střechou" tu najdete chutné trvanlivé potraviny, zdravé sladké i slané pamlsky, nápoje a mnoho dalšího.
Většina produktů je navíc v BIO kvalitě, což znamená, že jsou vyrobeny ze surovin pocházejících z kontrolovaného ekologického polnohospodářství. To při pěstování plodin nepoužívá žádné pesticidy nebo průmyslová hnojiva. Výsledkem jsou tak kvalitní potraviny, které si rozhodně zaslouží místo na vašem talíři.
Nutivě slouží ke cti i její snaha o ekologický způsob života a minimalizaci odpadů. Vybrané potraviny se dají v e-shopu zakoupit i bez obalu a bez zbytečných plastů. Objednané potraviny k vám domů poputují v recyklovatelném papíru, v už použité krabici a s recyklovatelným štítkem.
Všechny zdravé potraviny, které jsme od Nutivy vyzkoušeli, nám náramně chutnaly. Kladně hodnotíme i znovu uzavíratelné obaly, díky nimž je možné dobroty odložit i na později, nebo praktická malá balení, vhodná na cesty a výlety.
Pokud hledáte spolehlivý internetový obchod pro online nákup potravin, e-shop Nutiva.cz vám můžeme jen a jen doporučit, a to rovnou všemi deseti.