Vitamín D a vše, co o něm potřebujete vědět

Vše o vitamínu D

Vitamín D, nazývaný také sluneční vitamín, je nesmírně významný pro celkové zdraví člověka v každém věku.

Podílí se na více důležitých procesech, jako je dělení buněk nebo metabolizace minerálů, podporuje správné fungování imunitního systému a je důležitý i pro zdravé kosti a zuby.

Co všechno v našem těle ještě zabezpečuje? V jakém množství bychom ho měli denně přijímat a skutečně nám dokáže pobyt na slunci doplnit zásoby tohoto důležitého vitamínu?

Vitamín D a jeho charakteristika

I přesto, že déčko zařazujeme k vitamínům, ve skutečnosti jde o steroidní hormon, tzv. prohormon, který tělo produkuje z cholesterolu

Má dvě hlavní formy, a to: 

  • Vitamín D2
  • Vitamín D3

Vitamín D2 je přirozenou formou, která je odvozena z rostlin, a i proto bývá označována jako rostlinný vitamín. V lidském těle se netvoří.

Vitamín D3 se nachází v živočišných potravinách, jako jsou například vaječné žloutky nebo ryby a také vzniká v kůži při působení UV záření.

Vitamin D a jeho účinky

Zdrojem vitamínu D může být i pobyt na slunci. 

Účinky vitamínu D v organizmu: Proč je tak důležitý?

Působení vitamínu D v organizmu je komplexní. Je totiž součástí více fyziologických procesů probíhajících v těle a zároveň má vliv na fungování mnoha tkání a orgánů.

Mezi nejznámější účinky vitamínu D patří:


1. Zachovávání normální hladiny vápníku v krvi - prevence před onemocněním kostí

Vitamín D napomáhá ke správnému vstřebávání vápníku v těle. Vápník přitom sehrává důležitou roli pro zdravé kosti.

Jeho nedostatek může způsobit různá onemocnění kostí, jako osteomalacie, křivice nebo osteoporóza.

2. Vitamín D jako podpora imunitního systému

Vitamín D se ve výrazné míře podílí i na správném fungování imunitního systému, a to už od narození. 

Na starosti má totiž aktivaci vrozené imunity, která umožňuje tělu bránit se proti infekcím.

Kromě toho se tento vitamín také podílí na tvorbě velkého množství látek, které v organismu likvidují různé škodliviny i viry a bakterie.

Existují také výzkumy, které poukazují na přímou souvislost nízkých hladin vitamínu D v krvi a zvýšené nemocnosti. Osoby, kterým byl zjištěn deficit tohoto vitamínu, měly zároveň i snížené množství buněk imunitního systému a byly častěji nejen nemocné, ale i unavené. 

3. Prevence před mozkovou příhodou a kardiovaskulárními nemocemi

Vitamín D je prospěšný i pro srdce. Nejnovější studie poukazují na schopnost tohoto vitamínu chránit srdce před mozkovou příhodou a vznikem infarktu.

V jistém výzkumu, jehož se zúčastnilo víc než 3000 lidí, vědci zkoumali souvislost konzumace potravin s obsahem vitamínu D a rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Publikované výsledky odhalily, že osoby, jejichž strava byla nejbohatší na vitamín D, měly mnohem nižší riziko kardiovaskulárních problémů. A naopak. Osoby s nejnižší mírou konzumace vitamínu D měly toto riziko vyšší.

NÁŠ TIP: Kromě zdravé životosprávy potřebuje srdce pro svou činnost i mnoho vitamínů, minerálů a živin. Zjistěte, které mu pravidelně dopřát, aby neúnavně pracovalo co nejdéle.

4. Vitamín D jako pomoc u nádorových onemocnění

V poslední době se čím dál víc mluví také o vlivu vitamínu D na průběh nádorových onemocnění.

Poukazuje se na schopnosti vitamínu D snížit riziko vzniku rakoviny, ale i zlepšovat průběh nádorového onemocnění a snižovat úmrtnost.

5. Prevence vzniku cukrovky 2. typu

Vitamín D je schopný zvyšovat citlivost na inzulín, zmírňovat zánět a podporovat funkce buněk vyrábějících inzulín.

Kombinace těchto tří aspektů dokáže snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu a zároveň také zlepšovat léčbu tohoto onemocnění. 

6. Podpora duševního zdraví 

Receptory vitamínu D se nacházejí i v mozkové tkáni a právě proto může mít tento vitamín příznivý vliv i na kognitivní funkce.

Jeho zvýšený příjem má význam hlavně u lidí v pokročilejším věku, protože může snižovat riziko vzniku demence. 

Kromě výše zmíněných účinků, sehrává vitamín D důležitou roli i: 

  • v procesu dělení buněk, 
  • podílení se na vstřebávání vápníku a hořčíku,
  • v mineralizaci kostí a zubů,
  • správném fungování svalů.
Vitamín D denní dávka

Vitamín D se nachází v potravinách, ale doplnit ho můžeme i různými výživovými doplňky. 

Nedostatek vitamínu D a jeho příznaky: Co hrozí při deficitu slunečního vitamínu?

Nedostatek vitamínu D je problém, který se dotýká až 60 % dospělé populace. Může přitom působit různé zdravotní problémy.

Mírný deficit je často provázen oslabením imunitního systému a následnou zvýšenou nemocností nebo zhoršenými schopnostmi těla bojovat s infekcemi.

Nedostatek vitamínu D může mít za následek i zhoršený průběh zánětlivých onemocnění souvisejících s trávicím traktem, jako například Crohnova choroba.

Dlouhodobý zvýšený deficit vitamínu D může dokonce způsobit poruchy vývinu kostí, což je obzvlášť nebezpečné u dětí. U dospělých jedinců zase může při výrazném nedostatku vitamínu D nastat měknutí kostí. 

Tip experta

"Chronický deficit vitamínu D zvyšuje například u žen riziko karcinomu prsu, gynekologické karcinomy, u všech riziko karcinomu plic nebo hematoonkologických onemocnění. A nejen těch. Dává se do souvislosti s mnoha civilizačními nemocemi, s autoimunitními nemocemi, alergiemi."

MUDr. Radovan Košturiak, imunolog

Denní dávka vitamínu D - jaká jsou doporučení?

Množství vitamínu D, které byste denně měli přijmout, závisí na více faktorech, jako například věk, ale i zeměpisná šířka, rasa nebo aktuální roční období.

Odborníci doporučují dopřát si denně vitamín D v rozmezí od 400–800 IU, což je 10 až 20 mikrogramů. U lidí, kteří nejsou vystavováni slunečnímu záření, resp. v minimální míře, by tato dávka měla být vyšší.

Kdo by měl zvýšit příjem vitamínu D?

Na zvýšení příjmu vitamínu D byste se měli zaměřit v případě, že:

  • Máte obezitu - u obézních lidí se vitamín D ukládá víc do zásob tuků a buňky ho tedy mají nedostatek.
  • Stravujete se nevyváženě - vaše strava je chudá na tuky a důležité živiny.
  • Jste v pokročilejším věku - nedostatek vitamínu D v pokročilém věku může vést k riziku vzniku osteoporózy.
  • Kojíte - vitamín D je důležitý nejen pro zdraví kojící maminky, ale i pro samotné dítě.  
Vitamin D a těhotenství

Vitamín D je důležitý i pro kojící maminky. 

Jak doplnit vitamín D?

Zásoby vitamínu D si můžete do těla doplnit více způsoby.

Tím nejpřirozenějším způsobem je strava bohatá na déčko nebo pravidelný pobyt na slunci. Oblíbené jsou ale i různé výživové doplňky s obsahem vitamínu D.

Slunce jako zdroj vitamínu D

Slunce může představovat zdroj vitamínu D, ale je důležité si uvědomit, že množství déčka získaného ze slunce se liší jedinec od jedince.

Do hry tu vstupuje roční období, geografická poloha, věk a barva pokožky, ale také oblečení nebo používané opalovací přípravky.

Co se týká geografické polohy, osoby žijící víc od rovníku na sever mohou mít menší množství vitamínu D, protože se tu snižuje intenzita slunečního záření.

S ročním obdobím je to jednoduché. Víc déčka načerpáte v létě, protože sluneční záření je silnější.

Opalovací krémy zase mohou snižovat schopnost pokožky tvořit vitamín D. Je také známo, že lidé s tmavou pokožkou mají víc melatoninu, který funguje jako sluneční clona a blokuje pronikání paprsků do pokožky.

I proto není právě nejvhodnější spoléhat se na slunce jako na dostatečný zdroj vitamínu D.

Vitamín D v potravinách

Vitamín D se v potravinách nachází ve dvou různých (už zmiňovaných) formách, a to D2 a D3.

Zatímco do některých potravin se vitamín D přidává dodatečně, jako jsou například kojenecká umělá mléka, do jiných je naopak jeho přidávání zakázáno (ovocné výživy a příkrmy).

Vitamín D je součástí hub, které rostou na slunci, ale přidává se i do některých druhů potravin.

Vitamín D3 je živočišný a najdete ho v tučných rybách jako treska, makrela nebo losos, v krevetách a ústřicích, v hovězí pečeni, v másle, ale i v mléku a mléčných výrobcích.

V souvislosti s vitamínem D v potravinách je ale zároveň potřeba dodat, že strava nedokáže pokrýt celkové potřeby těla na tento vitamín - zabezpečí cca jen 5 až 10 % potřeby příjmu.

Vitamín D ve formě výživových doplňků

Vitamín D ve formě výživových doplňků nabízí dvě varianty, a to vitamín D2 a vitamín D3.

Vitamín D2 se nejčastěji vyrábí z kvasinek, i proto po něm často sahají vegani a vegetariáni.

Vitamín D3 jako živočišná forma se vyrábí chemickou přeměnou cholesterolu a ozařováním 7-dehydrocholesterolu z lanolinu.

Je možné se vitamínem D předávkovat? 

Ano, i vitamínem D je možné se předávkovat, ale muselo by jít o pravidelné přijímání velkého množství - například 50× větší dávky, než je doporučené množství.

V takovýchto situacích hrozí toxicita provázená nevolnostmi a zvracením, ztrátou chuti na jídlo, celkovou slabostí nebo nervozitou.

Při nadměrném užívání vitamínu D může také nastat zvýšení hladiny vápníku v krvi a následná tkáňová nebo cévní kalcifikace a poškození srdce nebo ledvin

Tip experta

"Když je příliš mnoho déčka, zvyšuje se vstřebávání vápníku z potravy, může se zvýšit koncentrace vápníku v krvi, což způsobuje malátnost, únavu, vznik kalciových solí a u toxických koncentrací až zástavu srdce. To jsou ale všechno teoretické možnosti. Možná se lékaři s dlouholetou praxí setkali s pár pacienty s takovýmito problémy."

MUDr. Radovan Košturiak, imunolog

Na závěr

Vitamín D je pro organismus důležitý, ale není třeba to s ním přehánět.

Pokud si nejste jisti, zda vaše tělo potřebuje doplnit zásoby déčka, obraťte se na svého lékaře, který jednoduchým vyšetřením krevního obrazu zjistí, jak na tom jste.


  • 5. prosince 2021

O autorovi

Lenka Riganová
 

Lenka je hrdou absolventkou mediálních studií na Prešovské univerzitě v Prešově. Má ráda knihy, procházky za jakéhokoli počasí, ale ze všeho nejraději má psaní. 

Rada zkouší nové věci a o své pocity a postřehy se dělí s ostatními. V redakci má na starosti testování spotřebičů. Lenka má velké zkušenosti z práce pro mobilního operátora (soda.o2.sk), kde se věnovala hodnocení telefonů. 

Více článků od tohoto autora

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: